Vitaminen bij vruchtbaarheids- en weerstandsproblemen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vitaminen bij vruchtbaarheids- en weerstandsproblemen

6-5-2016:  Bij de aanpak van vruchtbaarheids- en weerstandsproblemen bij koeien is het belangrijk goed te kijken naar de vitaminevoorziening. Vooral vitamine E, A en beta-caroteen kunnen hierbij een rol spelen.

Dat vitamine E belangrijk is voor de weerstand, is onderhand wel bekend. Vitamine E is een vet-oplosbaar vitamine dat een functie heeft als antioxidant. Maar zowel een verhoogd als een verlaagd vitamine E in bloed is ongunstig voor koeien. Bij allebei is de kans op mastitis en andere ‘gebruikelijke’ aandoeningen hoger. 


Bij de vruchtbaarheid kunt u letten op beta-caroteen. Beta-caroteen is een voorloper van vitamine A en zowel vitamine A als beta-caroteen spelen een grote rol bij een goede vruchtbaarheid, een goede groei en onderhoud van weefsel. Daarnaast is vitamine A vooral bekend van de rol bij het gezichtsvermogen. Beta-caroteen heeft net als vitamine E een rol als antioxidant en kan direct het immuunsysteem beïnvloeden. De kans op mastitis is een stuk groter als ß-caroteen verlaagd is. Als zowel vitamine E als ß-caroteen aan de lage kant zijn, is de kans op problemen na het afkalven aanmerkelijk verhoogd. De kans om ‘aan de nageboorte te blijven staan’ is sterk verhoogd bij koeien met een laag ß-caroteen in bloed. De vruchtbaarheid is ook beter bij een hoger ß-caroteengehalte in het bloed.

Vers gras bevat de hoogste gehalten aan vitamine E en ß-caroteen. Granen daarentegen zijn relatief arm aan zowel vitamine E als ß-caroteen. Dan kan het zinvol zijn om ß-caroteen extra aan het rantsoen toe te voegen.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.