Spoedtest PRRS

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Spoedtest PRRS

31-5-2016:  Naast sperma kunnen varkenshouders en dierenartsen nu ook bloedmonsters binnen 24 uur laten onderzoeken op het PRRS-virus. Dit onderzoek kunt u aanvragen met de ‘spoeddoos’, die GD apart in behandeling neemt in het laboratorium. 

GD gebruikt een PCR-test om een PRRS-infectie aan te tonen in bloed. Deze test geeft bovendien aan of het om een virusstam van het Europese of het Amerikaanse type gaat. Daarnaast is het mogelijk om het virus verder te typeren via ‘sequencing’: het in kaart brengen van de genetische verwantschap met bekende virusstammen. Zo wordt duidelijk of het om een vaccin- of een veldvirus gaat en of het virus nieuw is op het bedrijf. Als het om een nieuwe stam blijkt te gaan, is het belangrijk om te achterhalen wat de introductieroute was. 

Inzendprocedure en kosten 

De spoeddoos is verkrijgbaar via www.gdwebshop.nl, voor 2,15 euro per tien stuks (artikelcode VDTRA153). Voor het inzenden van de bloedmonsters kunt u gebruikmaken van de volgende serumbuizen: VDBUI019 Monovette serum GEL 9ml. Het benodigde inzendformulier is te downloaden op www.gddiergezondheid.nl/formulieren. Wilt u op basis van de uitslag ook sequencing aanvragen? Neem dan contact op met de GD Veekijker. 

De kosten voor het bloedonderzoek bedragen 43,50 euro excl. btw voor gepoold onderzoek (van vijf bloedmonsters) en 40,40 euro excl. btw voor individueel onderzoek. 

Meer weten? 

Neem voor meer informatie contact op met de GD Veekijker (0900 - 7100 000) of varkensinfo@gddiergezondheid.nl.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.