Schoonmaken van drinkbakken: wanneer is dat nodig?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Schoonmaken van drinkbakken: wanneer is dat nodig?

3-5-2016: 

Koeien drinken, net als mensen, bij voorkeur lekker water. Factoren die de smaak beïnvloeden zijn ijzer, hardheid en andere zouten. Maar ook vervuiling door bacteriën maakt het water minder lekker. Koeien drinken er dan minder van en daardoor vermindert de melkproductie. In drinkbakken is het water niet altijd even schoon. De vraag is dan: ga ik de drinkbak schoonmaken? En hoe? Hoe vaak? De antwoorden zijn afhankelijk van de soort drinkbak.

rundvee

Diepe drinkbakken

Metalen drinkbakken die voldoende diep zijn (meer dan 20 centimeter diep) hoeven niet vaak schoongemaakt te worden. Koeien drinken in de bovenste 5 tot 10 centimeter van de bak. Als er bacteriën aanwezig zijn, zullen die zich hechten aan slibdeeltjes en zakken dan uit op de bodem. Het bovenstaande water is dan meestal helder en bevat minder bacteriën. Schoonmaken is alleen direct nodig wanneer meer dan 2 centimeter slibdeeltjes op de bodem van de drinkbak ligt. Belangrijke voorwaarden hierbij zijn dat het water niet troebel is, geen gelige kleur heeft en fris ruikt.

Ondiepe drinkbakken

Bij ondiepe drinkbakken (10 centimeter diep) is het afhankelijk van de kwaliteit van het water en vervuiling die in de bak kan komen. Controleer bij deze bakken minimaal vier keer per jaar het water door een potje uit de bak te scheppen, dit te schudden en 10 minuten te laten staan. Is het water helder, zonder neerslag op de bodem en kleurloos, dan is schoonmaken niet nodig. Maak de bak schoon wanneer het water troebel is, een gelige kleur bevat of niet lekker ruikt. In dit geval is het erg zinvol om aanvullend onderzoek te doen op bijvoorbeeld bacteriologische verontreiniging of verhoogde ijzerwaarden, die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor diergezondheid en de voeropname en dus groer en melkproductie negatief kunnen beïnvloeden.

Voor alle typen drinkbakken geldt dat een wekelijkse visuele controle van de drinkbakken helpt te bepalen of en hoe vaak u de bakken schoon dient te maken. Schoonmaken kan door de bak leeg te laten lopen, de wanden schoon te borstelen en dan weer te vullen met drinkwater. Ontsmetten van drinkbakken is niet nodig en kan zelfs averechts werken bij melkkoeien.

Wateronderzoek

Een check in de drinkbakken via Dé Drinkbakcheck kan u snel duidelijkheid geven over de geschiktheid van het water dat de dieren daadwerkelijk drinken. U kan zich aanmelden via dit aanmeldformulier.

Heeft u ‘vage’ gezondheidsklachten die mogelijk veroorzaakt worden door matige waterkwaliteit of komt u middels de meest reguliere onderzoeken niet achter de oorzaken? In dat geval kan het nuttig zijn om uitgebreid wateronderzoek (P209) te doen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.