Gewicht schatten belangrijk voor dosering medicijnen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gewicht schatten belangrijk voor dosering medicijnen

6-5-2016:  Een juiste schatting van het gewicht van een koe is belangrijk om over- of onderdosering van medicijnen te voorkomen. Maar het gewicht van een koe bepalen is zo makkelijk nog niet. Uit een kleinschalig veldonderzoek van GD blijkt dat het gewicht vaak wordt over- of onderschat. Met een schatting ‘op het oog’ is die overschatting gemiddeld hoger dan met een meetlint.

Met een kleinschalig onderzoek is op twee melkveebedrijven gekeken hoe betrouwbaar het meten van de borstomvang met een meetlint bij melkgevende dieren is, en naar de betrouwbaarheid van schatting ‘op het oog’. Beide bedrijven hebben een melkrobot met een weegfunctie, zodat de geschatte waarden vergeleken kunnen worden met de gemeten data.


Meetlint wint

Het meten met een meetlint blijkt in dit onderzoek accurater dan een schatting ‘op het oog’. Toch wordt het gewicht met het meetlint ook vaak over- of onderschat. Gemiddeld genomen is het geschatte gewicht door het meetlint 16,7 kilo hoger dan het gemeten gewicht. Bij schatting ‘op het oog’ is die overschatting gemiddeld nog hoger, namelijk 43 kilo.

Variatie gewicht

Ook blijkt dat de variatie groot is: het gewicht van 95 procent van de koeien varieert tussen 470 kilo en 826 kilo. De lichtste koe woog maar 389 kilo, terwijl de zwaarste 932 kilo woog. De variatie in gewicht is afhankelijk van de uniformiteit van de koppel en eventueel inkruisen met andere rassen. Als bij de inzet van medicijnen bij de koppels uit het veldonderzoek zou worden uitgegaan van een gemiddeld gewicht van 650 kilo, dan is de kans groot dat er over- en ondergedoseerd wordt. 

Een uitgebreider artikel over de resultaten van dit onderzoek leest u in de komende editie van de Herkauwer, verschijningsdatum 13 mei.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.