Droes; onderschat het niet

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Droes; onderschat het niet

31-5-2016: 

Van alle infectieziekten die paarden kunnen krijgen, toont GD droes het meest aan. Uiterlijke symptomen zoals snotneuzen en abcessen zijn duidelijke kenmerken, maar meer en meer blijkt dat droes ook een minder typisch verloop kan hebben, waardoor deze infectieziekte vaak niet wordt herkend. En juist paarden die de aandoening hebben zonder deze verschijnselen vormen een risico, net als paarden die na een infectie drager van de droesbacterie worden. Droes komt niet alleen bij jonge paarden voor, maar we stellen het ook steeds vaker vast bij paarden van andere leeftijden. Droes kan abcessen veroorzaken in de lymfeknopen aan het hoofd, maar dat gebeurt lang niet altijd.

GD biedt vanaf nu als enige een compleet pakket diagnostiek aan. We proberen hiermee samen met u te werken aan paardengezondheid in Nederland. 

PCR-test

De GD kan monstermateriaal, zoals neusswabs, luchtzakspoelingen en abcesinhoud, onderzoeken op aanwezigheid van S. equi equi. Lees meer over de PCR voor het aantonen van droesbacterie

Nieuw: ELISA

Met een specifieke en gevoelige test (strangles ELISA) kan GD aantonen of er antistoffen tegen de droes bacterie in bloedserum zit. De test kan gebruikt worden om recente blootstelling aan de bacterie vast te stellen en voor het opsporen van dragers. Lees meer over de ELISA voor het aantonen van antistoffen in bloedserum

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.