Coryza-besmettingen: update

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Coryza-besmettingen: update

25-5-2016: 

Update 25-5-2016:
In de afgelopen maanden zijn inmiddels zeven gevallen van Coryza bij pluimvee vastgesteld. Het gaat zowel om commercieel pluimvee als om hobbypluimvee. Deze uitbraken zijn op onderstaande kaart per postcodegebied weergegeven.


9-5-2016 In de afgelopen maand zijn vier gevallen van Coryza bij commercieel pluimvee vastgesteld. Door volledige medewerking van alle betrokkenen heeft GD de risicofactoren kunnen inventariseren. Er zou een mogelijke relatie kunnen zijn tussen besmet hobbypluimvee en commercieel pluimvee op eenzelfde bedrijf. GD onderzoekt de gevonden bacteriestammen. Aanvullend onderzoek kan aanwijzingen geven of deze stammen mogelijk gerelateerd zijn.

Vanuit de monitoring is het bekend dat pluimveeziekten als Coryza, maar bijvoorbeeld ook M.g. en M.s., voor kunnen komen bij hobbymatig gehouden pluimvee. Ook komt dragerschap van onder andere Coryza voor, waarbij de bacterie aanwezig is zonder duidelijke ziekteverschijnselen bij het dier. Het is voor deze pluimveeziekten van groot belang om direct of indirect contact tussen commercieel en hobbymatig gehouden pluimvee te vermijden. Geadviseerd wordt geen hobbypluimvee te houden op een commercieel pluimveebedrijf.

Om mogelijke verspreiding te voorkomen adviseert GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van Coryza. Neem bij verdenking direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in. De infectie is zeer besmettelijk, maar de bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven. Hygiënemaatregelen zijn daarmee zeer effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Coryza is niet overdraagbaar op de nakomelingen van de hennen. Lees meer over de preventie van Coryza

Nadere informatie over hygiënemaatregelen die de betrokken partijen bij een Coryza-uitbraak kunnen nemen, is te vinden in deze flyers: 

Flyer over Coryza bij legkoppels (pdf)
Flyer over Coryza bij reproductiekoppels (pdf)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.