Salmonella Pullorum bij hobbypluimvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Salmonella Pullorum bij hobbypluimvee

1-4-2016:  Bij hobbypluimvee in Gelderland is Salmonella Pullorum vastgesteld. Er was al enige tijd sprake van verhoogde uitval van kuikens in de eerste twee weken. De hobbypluimveehouder heeft daarom dode kuikens opgestuurd voor nader onderzoek. GD heeft in deze dieren haardjes in de longen gevonden waarin S. Pullorum is aangetroffen. 

De bacterie is ook op een tweede locatie vastgesteld. Beide houders hebben de aanwezige kuikens en de ouderdieren geëuthanaseerd en de ruimten waar de dieren toegang toe hadden intensief gedesinfecteerd. De aanwezigheid van de bacterie binnen andere takken van de hobbypluimveesector sluiten we niet uit.

S. Pullorum veroorzaakt sterfte bij jonge kippen, het sectiebeeld varieert. Bij volwassen dieren verloopt een infectie in de regel symptoomloos maar zij kunnen levenslang drager blijven en hun nakomelingen besmetten via het ei. Om deze reden is S. Pullorum bij vermeerderingspluimvee bestrijdingsplichtig. Bij Nederlands vermeerderingspluimvee is S. Pullorum al meer dan 30 jaar niet meer aangetoond, bij hobbypluimvee is S. Pullorum ook in 2012 aangetroffen. Deze gevallen geven aan dat de bacterie nog altijd in Nederland aanwezig is. Het aantonen van de bacterie binnen de hobbypluimveehouderij benadrukt het risico van contacten tussen de hobby en de commerciële sector. Daarnaast zijn de voor salmonella gebruikelijke hygiënemaatregelen van belang. 


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.