Nog een geval van Coryza in Gelderland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nog een geval van Coryza in Gelderland

22-4-2016: 

Bij een commercieel pluimveebedrijf in de provincie Gelderland is op gisteren een geval van Coryza vastgesteld. Dit is het derde bevestigde geval bij commercieel pluimvee in korte tijd. Coryza, ook wel acute snot genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum. De bacterie is op het betreffende bedrijf aangetoond middels kweek en PCR.

AVINED en dierenartsen werkzaam in de pluimveesector zijn door GD op de hoogte gesteld van de besmetting. AVINED heeft bedrijven in de directe omgeving geïnformeerd. 

Het bedrijf bevindt zich in dezelfde (2-cijferige) postcoderegio als het geval van Coryza begin april. Eventuele verbanden tussen de besmette bedrijven zijn op dit moment niet uit te uitsluiten noch te bevestigen. GD adviseert strikte hygiëne maatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van Coryza. Neem bij verdenking direct contact op met uw dierenarts en licht uw erfbetreders in. 

Het beeld van een Coryza-infectie kan sterk variëren. Verschijnselen kunnen bestaan uit ontsteking van de voorste luchtwegen, gepaard met neusuitvloeiing en dikke koppen, een daling van de legproductie en oplopende sterfte. 

Flyer over Coryza bij legkoppels (pdf)
Flyer over Coryza bij reproductiekoppels (pdf)


Preventie

De infectie is zeer besmettelijk, maar de bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven. Hygiënemaatregelen zijn daarmee zeer effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Coryza is niet overdraagbaar op de nakomelingen van de hennen. Lees meer over de preventie van Coryza

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.