Aandacht voor droge koeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aandacht voor droge koeien

22-4-2016:  Voor het lichaam van de koe is de droogstand zeker geen rustperiode. Juist in de droogstand legt ze de basis voor de volgende lactatie. Uw droge koeien verdienen daarom de beste aandacht en zorg. 
Saskia van der Drift, onderzoeker bij GD, en GD-rundveedierenarts Sanne Carp-van Dijken gaven onlangs in de Herkauwer een paar praktische handvatten om met een frisse blik naar het management van uw droge koeien te kijken. Een verhaal waar we veel positieve reacties op hebben gehad. Hieronder vindt u de tekst van het artikel. 

Helaas komen we in de praktijk nog regelmatig tegen dat de zorg voor de droge koeien een sluitpost is. En dat terwijl we weten dat veel ziekten aan het begin van de lactatie zijn terug te voeren op een suboptimale droogstand. Tijd en energie steken in deze kwetsbare groep op uw bedrijf betaalt zich in de volgende lactatie terug.

Veel veranderingen

Het is belangrijk dat we ons realiseren dat droge, hoogdrachtige  koeien in korte tijd veel veranderingen doormaken. Zo wisselen de dieren een aantal keer van groep en rantsoen, en verandert de voedingsbehoefte door het wegvallen van de melkproductie. In het lichaam vraagt de groei van het kalf echter wel de nodige energie. Bovendien is dit de periode dat het uierweefsel zich herstelt en klaarmaakt voor de volgende lactatie. Al deze veranderingen hebben invloed op de energiestofwisseling en hormoonhuishouding van de dieren: die moeten zich hieraan aanpassen. Daar komt bij dat de voeropname rondom het afkalven doorgaans daalt. Wanneer de melkproductie dan op gang komt, is de energieopname onvoldoende om de behoefte te dekken. Hierdoor ontstaat er een negatieve energiebalans. Voor de gezondheid van de dieren is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze negatieve energiebalans zo klein mogelijk is en zo kort mogelijk duurt. Hiervoor is een optimaal (voer)management in de droogstand essentieel.

Vers en smakelijk

Hét ideale droogstandsrantsoen dat op elk bedrijf en onder alle omstandigheden werkt, bestaat niet. Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden voor een goed rantsoen voor droogstaande koeien. Allereerst dient het rantsoen geoptimaliseerd te zijn voor droogstaande koeien. Deze hebben een lagere energiebehoefte dan melkkoeien, maar moeten wel op maat worden gevoerd. Verstrek dagelijks vers klaargemaakt rantsoen, zodat er continu goed en smakelijk voer voor de dieren aan het voerhek ligt. Het verstrekken van restvoer van de melkkoeien mag een aantrekkelijke optie lijken, maar dit is geen goed voer voor droge koeien. Het is niet vers en smakelijk meer en heeft niet de goede samenstelling. Droge koeien zullen daarnaast gedurende de dag op restvoer gaan wachten, waardoor ze over de hele dag genomen minder voer opnemen.

Niet te veel, niet te weinig

Het is belangrijk dat droge koeien de juiste hoeveelheid energie opnemen, zodat ze niet vervetten in deze periode. Regelmatig worden droge koeien te rijk gevoerd. Het is echter ook niet de bedoeling dat ze in conditie afnemen. Vaak wordt stro door droogstandsrantsoen gemengd om de hoeveelheid energie erin te ‘verdunnen’. Een vers en goed gemengd rantsoen is daarbij weer de sleutel tot een goede opname. Bij alle rantsoenen –maar specifiek de rantsoenen met relatief veel stro – is het daarnaast heel belangrijk om te controleren of de eiwitbehoefte van de dieren met het rantsoen wordt gedekt. Wilt u weten of uw droge koeien ook daadwerkelijk voldoende rantsoen opnemen? Let dan goed op de vulling van de pens (linkerzijde van het dier, achter de ribben) en weeg gedurende tien tot veertien dagen eens hoeveel rantsoen u op een dag aan de dieren verstrekt en hoeveel restvoer er overblijft. Volg daarnaast het conditieverloop van de dieren gedurende de lactatie en de droogstand.

Niet alleen voer

Een goed droogstandsrantsoen is dus een absolute voorwaarde voor een goede start van de lactatie. Daarbij is het belangrijk dat de dieren dit rantsoen ook in alle rust kunnen opnemen en verwerken. Voldoende ruimte in de stal met voldoende plaatsen aan het voerhek is essentieel. Een hoogdrachtige koe neemt aan het voerhek een breedte in van maar liefst 80 centimeter en dat is meer dan een gemiddelde koe in lactatie. Probeer stress in de stal zoveel mogelijk te voorkomen. Denk daarbij aan factoren als groepsovergangen, voercompetitie, te kleine ligplaatsen en onvoldoende uitwijkruimte.
Plan van aanpak
Een goed startpunt voor het verbeteren van de droogstand is het maken van een plan van aanpak in samenspraak met uw dierenarts en uw voervoorlichter. Bespreek met elkaar wat de kritische punten zijn op uw bedrijf, wat u wilt bereiken en hoe jullie dit gaan evalueren. Zet de droogstand als een vast punt op de agenda van de bedrijfsbegeleiding en geef uw droge koeien daarmee de aandacht die ze hard nodig hebben. De droogstand vormt de basis voor een goede lactatie!

FIT DOOR VOEDING
FIT, de voedingsaanpak van GD, geeft u inzicht in wat dieren daadwerkelijk opnemen aan bijvoorbeeld mineralen of vitaminen via het rantsoen. Binnen FIT zijn diverse onderzoeken beschikbaar op het gebied van voeding, zoals de Mineralencheck voor melkgevende koeien en het Pakket Spoorelementen Uitgebreid voor jongvee en droogstaande koeien.  Zo werken we samen aan gezonde voeding en vitale koeien.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.