Facebookanimatie roept veel vragen op over Neospora

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Facebookanimatie roept veel vragen op over Neospora

16-3-2016: 

Om hondeneigenaren te attenderen op de risico’s van hondenpoep voor de gezondheid van koeien plaatste GD een animatie op Facebook. Dit riep veel reacties op. Ook kregen we veel vragen binnen over de verspreiding van Neospora en de rol van van de hond hierbij. GD-rundveedierenarts Thomas Dijkstra, deskundige op het gebied van Neospora, gaf antwoord. Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Ik heb gehoord dat besmetting meestal door eigen boerderijhonden plaatsvindt en niet door de honden die af en toe op het land lopen, klopt dat?

Honden van burgers staan op nummer drie als het gaat om oorzaken van Neospora-besmettingen. De belangrijkste oorzaak is de overdracht van koe op kalf tijdens de dracht. Op nummer twee staat de eigen boerderijhond.
Burgerhonden kunnen, als ze worden uitgelaten in een weiland, nageboortes opeten, maar ze kunnen ook besmet worden door het eten van rauw vlees van de slager. Een besmette teef kan ook tijdens de dracht de besmetting doorgeven aan haar nakomelingen. En hoewel (nog) niet bewezen: het opeten van ontlasting van andere honden waarin eitjes van Neospora zitten kan wellicht ook voor besmetting zorgen.

Kun je ook laten onderzoeken of je hond die parasiet heeft? 

Onderzoek op Neospora is bij de hond niet betrouwbaar. Honden die besmet zijn met Neospora hebben vaak geen antistoffen tegen Neospora in het bloed, dus bloedonderzoek is niet waardevol. Als wel Neospora-antistoffen worden aangetoond in bloed, dan kan het soms ook nog om een andere besmetting dan Neospora gaan. Omdat honden de parasiet niet continue uitscheiden via de poep, heeft het ook niet zoveel zin de poep te laten onderzoeken.

Heeft het ontwormen van je hond zin als het gaat om Neospora?

Het ontwormen van de hond heeft geen effect op latere besmetting en uitscheiding van Neospora.

Kan Neospora bij honden ook verticaal worden overgedragen?

Een besmette teef kan Neospora inderdaad doorgeven aan haar pups. De kans hierop is ongeveer veertig procent. 

Kan ander vee ook besmet worden met Neospora? 

Het is bekend dat schapen en bijvoorbeeld ook geiten besmet kunnen worden met Neospora. Maar we zien bij schapen en geiten niet dezelfde ernst van problemen als bij koeien (het verwerpen van het ongeboren kalf).

Vossen dragen die parasiet toch ook? 

De hond, dingo, prairie- en grijze wolf zijn eindgastheren van Neospora. Van de rode vos is niet aangetoond dat deze eindgastheer van Neospora is. 

Hoe weet ik of Neopora een rol speelt op mijn melkveebedrijf?

U kunt bij GD momenteel een vrijblijvende check op Neopora aanvragen. Zie www.gddiergezondheid.nl/neospora.

Hoe attendeer ik burgers op de risico’s van hondenpoep voor mijn koeien?

Het Neospora-waarschuwingsbordje van GD is een mooie manier om wandelaars met honden langs de weilanden te wijzen op de risico’s van hondenpoep voor de gezondheid van  koeien. Het bordje kost 10,15 euro (exclusief btw en verzendkosten) en is te bestellen via onze webshop of gratis via de actie op www.gddiergezondheid.nl/neospora

Kunnen oude honden ook nog voor de besmetting van Neospora zorgen?

Ja, ook oude honden kunnen een besmetting veroorzaken. Wel scheiden oude honden in vergelijking tot jonge honden bij dezelfde mate van infectie, minder Neospora uit. Echter bij een verminderde afweer (zoals bij oude verzwakte honden) kan ook opnieuw een uitscheiding optreden.

Kunnen Galloways runderen ook besmet worden?

Ja. De Neospora-besmetting werkt bij melkvee- en vleesveerassen hetzelfde. Omdat bij vleesvee uiteraard geen tankmelkonderzoek op Neospora-antistoffen mogelijk is, is het advies verwerpersbloedmonsters die u instuurt voor het verplichte onderzoek op brucella, ook te laten onderzoeken op Neospora.

Kan een stier ook Neospora overbrengen?

Dit is niet aangetoond en er wordt geen rekening mee gehouden.

Hoe lang kan Neospora in kuilvoer overleven en dus voor nieuwe besmettingen zorgen?

Men gaat uit van tenminste één jaar overleving, maar hier zijn geen infectieproeven van bekend.

Neospora-waarschuwingsbordje

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.