Speeksel of bloed: met de juiste steekproefgrootte zit je goed

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Speeksel of bloed: met de juiste steekproefgrootte zit je goed

21-3-2016:  Bij een hoog percentage besmette dieren zijn voor zowel speeksel- als bloedonderzoek slechts twee of drie monsters nodig om virus of antistoffen aan te tonen. Bij een laag percentage besmette varkens, zoals bij subklinische PRRS-virusinfecties, zijn meer monsters nodig. Via speekselonderzoek (Happy Bite) is het mogelijk om dieren te testen op PRRS, Circo, Influenza, App en Mycoplasma hyopneumoniae

Naast het gemak van monstername is natuurlijk de betrouwbaarheid van een uitslag belangrijk. Deze wordt mede bepaald door het aantal onderzochte monsters. Daarom is het belangrijk om de juiste steekproefgrootte te kiezen. Bij een hoog percentage besmette dieren, in hokken met acute of recente klinische verschijnselen, zijn voor zowel speeksel- als bloedonderzoek slechts twee of drie monsters nodig om virus of antistoffen aan te tonen. Bij een laag percentage besmette varkens, zoals bij subklinische PRRS-virusinfecties, zijn meer monsters nodig om antistoffen of virus aan te tonen. Het is dan immers niet mogelijk om hokken te selecteren op basis van klinische verschijnselen. Omdat PRRS-virusinfecties meestal niet in alle afdelingen tegelijkertijd voorkomen, moeten alle afdelingen bemonsterd worden om een positief dier te vinden. Dit geldt uiteraard voor zowel bloed- als speekselmonsters. 

Wat betekent dat in de praktijk? Stel dat een bedrijf vijf afdelingen heeft met elk honderd gespeende biggen van acht tot tien weken leeftijd, en dat in één van die vijf afdeling een PRRS-virusinfectie aanwezig is. Dan zijn er per afdeling drie bloedmonsters of twee kauwtouwen nodig (elk monster uit een ander hok), en dus in totaal vijftien bloedmonsters of tien kauwtouwen om een infectie bij een laag percentage van de varkens aan te kunnen tonen. Dit geldt zowel voor PRRS-antistoffen als voor PRRS-virus. 


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.