Optimale hygiene voor gezonde klauwen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Optimale hygiene voor gezonde klauwen

23-3-2016:  In de zomer gaat u anders om met hygiëne dan in de winter: de infectiedruk is immers groter. Dat geldt ook voor klauwaandoeningen. Door weidegang toe te passen is de kans kleiner op infectieuze aandoeningen zoals Digitale Dermatitis (DD, voorheen ziekte van Mortellaro). Past u geen weidegang toe, dan is hygiëne nóg belangrijker.

Wilt u een afname van DD realiseren, dan is het allereerst goed om regelmatig een locomotiescore uit te voeren. Laat dit iedere keer dezelfde persoon doen. Dit geeft een score van 1 tot 5, en wordt beïnvloed door het type poot- of klauwaandoening en ook het aantal aangedane poten. Regelmatig een locomotiescore uitvoeren kan helpen klauwaandoeningen tijdig op te sporen. Indien koeien met een geringe afwijking van een normale gang daarbij ook terstond behandeld worden, neemt het aantal (ernstige) klauwaandoeningen met langdurige kreupelheid in de regel af. Om echt een forse afname van DD te realiseren is een nog intensievere score en prompte behandeling nodig. Daarnaast moet dit ondersteund worden met optimale hygiëne van de roosters en iedere twee weken een doorloopvoetbad, toont recent onderzoek uit Duitsland aan. 

Weidegang en klauwaandoeningen 

Toepassing van (langdurige) weidegang reduceert niet alleen infectieuze klauwaandoeningen tijdens de weidegang, maar draagt ook bij aan vermindering van (infectieuze) klauwaandoeningen in de periode na de weidegang. Koeien die in de zomer DD hebben gehad, hebben in de stalperiode na de weideperiode ruim zes keer meer kans op DD dan de andere dieren (onderzoek GD).

Voetbaden in de zomer   

Doorloopvoetbaden zijn in de zomer bij permanent opstallen goede preventieve maatregelen tegen infectieuze klauwaandoeningen zoals DD. Gebruik ze consequent tweewekelijks bij gebruik van formaline. Doe dit bij beperkte weidegang minstens zo vaak als in de winterperiode. De reden is de hogere dagtemperatuur en daarmee een hogere infectiedruk in de stal. Koeien met dagelijkse weidegang zijn vaak toch nog 14 tot 16 uur in een besmette omgeving. Dus het advies is: blijf regelmatig klauwen ontsmetten. Ook bij (beperkte) weidegang, waarbij de frequentie afhankelijk is van onder andere het gebruikte middel, de besmettingsgraad en de stalbezetting. Bij ‘nieuwe’ middelen is vaak een hogere frequentie van toepassen vereist.   

Meer over klauwgezondheid leest u hierOude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.