Lammertijd: Wel of niet ingrijpen bij geboorte?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Lammertijd: Wel of niet ingrijpen bij geboorte?

1-3-2016:  Weet u wanneer u wel en niet moet ingrijpen bij een geboorte? Het is meestal niet nodig, sterker nog: ingrijpen kan ongunstige effecten hebben.

Het is weer volop lammertijd. Meestal gaat dit goed, maar soms heeft het dier hulp nodig. Het is moeilijk precies aan te geven wanneer u als houder in moet grijpen bij een niet-vlottende geboorte. Snel ingrijpen is zelden wenselijk. Bij onrust in de stal of bij te vroeg, onnodig of verkeerd ingrijpen komt het hormoon adrenaline vrij. Verslapping van de baarmoeder is hiervan het gevolg. De geboorte kan hierdoor één of enkele uren worden vertraagd. Soms is ingrijpen echter nodig. Als u hulp verleent, moet u de grootst mogelijke hygiëne bij alle handelingen betrachten. In de meeste gevallen zullen geiten wat vlotter aflammeren dan ooien.

Wilt u weten waar u op moet letten tijdens het aflammeren? GD heeft een praktisch Geboorteboekje en een DVD ter ondersteuning van aflammercursussen en onderwijsdoelstellingen gemaakt. De boekjes zijn te bestellen (minimale afname twintig stuks) bij: c.kappert@gddiergezondheid.nl.
De boekjes kosten 2 euro en de DVD 3 euro per stuk.  


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.