De rol van de hond bij Neospora

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De rol van de hond bij Neospora

2-3-2016:  De lente is begonnen! Dat betekent zoals elk jaar dat de aandacht voor Neospora toeneemt. Want niet alleen de koeien gaan binnenkort weer op veel bedrijven naar buiten; ook wandelaars en hun honden trekken er weer meer op uit. Hoewel de belangrijkste besmettingsroute bij Neospora loopt van moeder op kalf (verticale overdracht), blijft het van belang om aandacht te vragen voor de rol die de hond speelt bij de verspreiding van Neospora.

De kans is groot dat er Neospora is op uw bedrijf: op maar liefst 80 procent van de Nederlandse melkveebedrijven en bij ongeveer 10 procent van de koeien komt het voor. De parasiet is de meest gevonden oorzaak van verwerpen.

In onderstaande afbeelding is te zien hoe de besmetting via de hond verloopt (horizontale overdracht). Wanneer een hond vruchtwater van een met Neospora besmette koe oplikt of eet van de nageboorte, gaat de hond drie weken lang besmette eitjes (oöcysten) uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep binnenkrijgt via het voer, raakt ook zij besmet. En sommige honden die Neospora via de ontlasting hebben uitgescheiden kunnen dit weer opnieuw doen. Besmette eitjes kunnen waarschijnlijk maandenlang overleven. Op bedrijven met een abortusstorm door Neospora speelt de hond een belangrijke rol, maar ook op niet-probleembedrijven zorgen honden voor één tot twee nieuwe infecties per jaar.Jonge of oude honden
Zowel jonge als oude honden kunnen een infectie veroorzaken. Omdat een Neosporainfectie vaak volgt na de introductie van een nieuwe, jonge hond op het bedrijf, wordt vaak onterecht gedacht dat vooral jonge honden de boosdoener zijn. Het is wel zo dat een oude besmette hond minder oöcysten uitscheidt dan een jonge besmette hond, maar een oude hond is en blijft ook een risicofactor.

Aanpak
Bestrijding van Neospora heeft dus alleen zin als ook de hond in het plan van aanpak wordt meegenomen. Maatregelen kunnen zijn om geen hond toe te laten in de afkalfstal en op de roosters van de ligboxstal en de hond te leren om op een vaste plek de ontlasting te doen, zodat geen ontlasting in voer of drinkwater van de koeien terechtkomt. Bestrijding blijkt effectief als daarnaast bij de koeien alleen niet-besmette nakomelingen aan worden gehouden. Probleembedrijven die zulke maatregelen namen boekten duidelijk resultaat: het aantal besmette koeien daalde hier van 36 naar 8 procent in acht jaar tijd. Dit in tegenstelling tot de bedrijven zonder maatregelen.

Speelt Neospora een rol op uw bedrijf?

Neospora wordt binnengehaald op een bedrijf door de aankoop van besmette koeien. Laat dieren die u aanvoert daarom altijd onderzoeken op Neospora-antistoffen. De parasiet is vaak lang onopgemerkt aanwezig omdat hij meestal niet zorgt voor een abortusstorm, maar voor een lichte stijging in het aantal verwerpers. GD houdt momenteel een actie waarbij u via een eenvoudige check inzicht kunt krijgen in de rol die Neospora speelt op uw bedrijf. U kunt hierbij kiezen uit één van onderstaande opties:

Eén tankmelkonderzoek

Een éénmalig tankmelkonderzoek op Neospora-antistoffen tijdelijk voor slechts € 28,50 (excl. btw). Monstername in maart of april 2016. Aanmelden vóór 15 maart 2016
Actie Neospora

Bestellen

Twee tankmelkonderzoeken & verwerpersbloedonderzoek & Neospora-bordje

Twee tankmelkonderzoeken op Neospora-antistoffen (monstername in april en augustus 2016) + een half jaar lang kosteloos verwerpersbloedonderzoek op Neospora (in de periode 01-04-2016 t/m 30-09-2016 op bloedjes die u instuurt voor Brucella-onderzoek) + Neosporabordje voor een éénmalig totaalbedrag vanslechts € 47,50 (excl. btw). Aanmelden vóór 15 maart 2016.
 Bestellen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.