Buitenlands nieuws: BSE geval in Frankrijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Buitenlands nieuws: BSE geval in Frankrijk

25-3-2016: 

In Frankrijk is een geval van ‘sporadische BSE’ (gekkekoeienziekte) vastgesteld door het Europese referentielaboratorium. Dat heeft het Franse ministerie van l’Agriculture 23 maart bevestigd. Na Ierland en Engeland is dit sinds januari 2015 het derde geval van sporadische BSE in Europa. 

Het gaat om een in 2011 geboren 5-jarig Saler-rund (een Frans vleesveeras) van een bedrijf in Givron in het noordoosten van Frankrijk (Franse Ardennen). Het dier was gewond geraakt bij een dekking en daarna geëuthanaseerd op het bedrijf.  Vervolgens zijn hersenmonsters genomen voor onderzoek. De verdenking was uitgesproken op 17 maart, waarna materiaal naar het nationale referentielaboratorium (ANSES en LRUE) was gestuurd. Het betreffende bedrijf met vierhonderd dieren is geblokkeerd. De komende maand worden volgens de OIE-richtlijnen de dieren in het voedsel- en geboortecohort getraceerd, geëuthanaseerd en vernietigd. 

De Franse minister heeft het geval gemeld bij de Europese commissie en bij de OIE. Het is het eerste geval van BSE bij een Frans rund sinds 2011. Het sinds 2001 verplichte onderzoek van geslachte runderen ouder dan 36 maanden (later 72 maanden) op BSE is in Frankrijk afgeschaft sinds oktober 2014. Het onderzoek van alle geslachte runderen ouder dan 12 jaar en afgemaakte en gestorven runderen ouder dan 48 maanden vindt nog steeds plaats. Frankrijk had sinds mei 2015 de OIE status ‘negligible risk’ en heeft in 2015 voor 915 miljard euro aan rundvlees geëxporteerd. 

Nederlandse situatie

Sinds 1994 zijn steeds meer preventieve maatregelen getroffen met sinds 15 december 2000 het totale verbod op het gebruik van diermeel in alle diervoeders. Sindsdien is gemonitord op BSE. Sinds 2013 vindt BSE-onderzoek alleen nog plaats bij gestorven of in nood gedode dieren vanaf 48 maanden en niet meer aan de slachtlijn. Het aantal BSE-gevallen in Nederland nam vanaf 2003 duidelijk af en sinds 2010 zijn geen gevallen meer aangetoond. Alle besmette dieren waren geboren vóór het totale verbod op het gebruik van diermeel (15-12-2000). Nederland heeft voor de OIE de status ‘negligible risk’. Het totale aantal BSE-gevallen in Nederland sinds het eerste geval in maart 1997 blijft 88 (bron NVWA).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.