Als je mineralentekort aan je koeien ziet ben je te laat

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Als je mineralentekort aan je koeien ziet ben je te laat

2-3-2016:  Droge en oudmelkte koeien die geen extra mineralen via het basisrantsoen of het krachtvoer krijgen, kunnen te maken krijgen met een suboptimale mineralenvoorziening, of een mineralentekort. Door al tijdens de droogstand de actuele mineralenopname van de droogstaande dieren te controleren, kunt u tijdig bijsturen, om gezondheidsproblemen na het afkalven te voorkomen. 

Gezondheidsproblemen na het afkalven worden vaak veroorzaakt door een verminderde afweer van de verse koe. Denk dan bijvoorbeeld aan meer mastitisgevallen, baarmoederontsteking en slepende melkziekte. Met als resultaat dat er meer dieren behandeld moeten worden, met al het extra werk en verlies van melk dat daarbij komt kijken.

Bloedonderzoek spoorelementen

Herkent u het bovenstaande op uw bedrijf of wilt u gewoon weten hoe het ervoor staat met de mineralenvoorziening bij uw droge koeien? Uw dierenarts kan van vijf dieren bloed afnemen in een (heparine)buis waarin GD de selenium- (Se), jodium- ( I), koper- (Cu) en zinkvoorziening (Zn) kan meten. Lees meer over het Pakket Spoorelementen uitgebreid.

Aan de hand van deze uitslag kunt u, indien nodig, gericht actie ondernemen. Klik hier voor de toelichting op de uitslag Pakket Spoorelementen uitgebreid. Op deze manier geeft u niet te weinig maar zeker ook niet te veel uit aan mineralen voor uw droge en verse koeien.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.