Aantal maagdarmwormlarven reduceren door te maaien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aantal maagdarmwormlarven reduceren door te maaien

23-3-2016: 

Als er vorig seizoen een koppel heeft geweid op het land bestaat ook de kans dat besmettelijke maagdarmwormlarven overwinteren op het land. Wist u dat het grasland maaien een positief effect heeft op de besmettingsdruk door maagdarmwormen op het land? 


Maagdarmwormeieren komen via de mest van maagdarmworm besmette dieren op het land en de eieren ontwikkelen zich in drie tot vier weken tot besmettelijke larven. Tijdens het grazen neemt een pink of koe de maagdarmwormlarve op. Maai het grasland twee keer voordat u de (jonge) dieren gaat weiden. Door eerst te maaien zorgt u ervoor dat bij de start van inscharen het aantal schadelijke maagdarmwormlarven op het land fors gereduceerd is. Een andere mogelijkheid is om na 1 juli te starten met weidegang (jongvee/kalveren) op een weide waar dit jaar niet eerder vee heeft gelopen. Met goed weidemanagement, dat wil zeggen de weides maagdarmworm-’vrij’ voordat u start met weidegang en binnen drie weken omweiden naar een schoon perceel, kunt u langzaam maar goed immuniteit opbouwen bij de dieren met eerste weidegang. Ga niet standaard voorafgaand aan de weidegang preventief behandelen tegen maagdarmworm. Gebruik de ‘Wormsleutel’ om de toegevoegde waarde van behandelingen voor maagdarmworm en longwormen op uw bedrijf te beoordelen. Onnodig behandelen kost geld en werkt resistentie tegen wormmiddelen in de hand. U kunt zes tot acht weken na inscharen van kalveren controleren hoe groot de infectiedruk is (gepoold mestonderzoek) en of het dus écht nodig is om de dieren te behandelen. 


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.