Johan van Baren ontvangt 6000ste BVD-vrij certificaat

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Johan van Baren ontvangt 6000ste BVD-vrij certificaat

31-3-2016:  Velen gingen hem al voor, maar voor Johan van Baren is het extra bijzonder: hij is namelijk de zesduizendste melkveehouder met een BVD-vrij certificaat. Reden genoeg voor een feestelijke uitreiking. Sectormanager Rund Bert de Lange reikt hem het uitgebreide feestpakket uit, op zijn bedrijf in Loenen. 

Dat Johan nu BVD-vrij gecertificeerd is, was helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vijf jaar geleden liepen er nog dertig koeien op het bedrijf, nu negentig. “Op een gegeven moment had ik dertig vaarzen in één keer aan de melk. Dat was wel even aanpoten.” De stal uit 1991, met een 2x4-melkstal, was alleen nog niet gebouwd op de rappe uitbreiding, waardoor er nu een lichte overbezetting is. Daarom vindt Bert het een compliment waard dat Johan op zijn bedrijf zulke goede gezondheidsresultaten behaalt. Want het celgetal blijft netjes onder de 100.000 en ook voor IBR is het bedrijf van Johan Tankmelk Onverdacht.

Streven naar gezonde veestapel

“Het kost eerst een beetje geld om vrij te worden van BVD, je moet alle kalveren tappen. Maar je kunt het ook niet doen en dan krijg je het, dan kost het een heleboel geld. En je streeft naar een gezonde veestapel, ook voor het werkplezier”, aldus Johan die het belangrijk vindt om zijn diergezondheidsstatussen op orde te hebben. 

Driemaal daags melken

Sinds twee maanden melkt Johan bovendien driemaal daags. Daarvoor heeft hij speciaal zijn broer in dienst genomen, want met de 2x4-melkstal kost het melken zo’n 7,5 uur per dag. “Nu het quotum eraf is denk ik dat het beter is om met minder koeien een hoge productie te halen. Je moet zorgen dat de koe gezond is, anders kan het niet.” Bert vindt het bewonderenswaardig. “Het past mooi in de tijdsgeest: een jonge boer die zelf uitbreidt, soms moet improviseren, maar het toch hartstikke goed doet.”

Sectormanager Rund Bert de Lange (links), feliciteert Johan van Baren (rechts) met het behalen van het BVD-vrij certificaat.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.