Rhinopneumonie in Nijverdal

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Rhinopneumonie in Nijverdal

9-2-2016:  In een paardenstal in Nijverdal is gisteren de neurologische vorm van rhinopneumonie vastgesteld. Dat is bevestigd met onderzoek van GD. Het bedrijf is direct gesloten.

Het gaat om het EHV1-virus. Dit virus kan verschillende symptomen geven, zoals verkoudheidsverschijnselen, abortus en neurologische verschijnselen. Op het bedrijf in Nijverdal hadden de paarden koorts en één paard ook neurologische symptomen. 

Paarden kunnen besmet raken met het Equine Herpes Virus (EHV) type 1 via direct contact met (neusuitvloeiing van) een besmet paard en indirect contact met de neusuitvloeiing via de voederbak, drinkbak en praam. 

De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

Aanpak

  • Indien aangetoond is dat een paard rhino heeft, en hij rechtstreeks contact heeft gehad met de groep, dan is het advies om het bedrijf een gesloten management aan te laten houden gedurende vier weken. Dit wil zeggen: geen transport van paarden in en uit het bedrijf. Het is ook verstandig binnen de groep het positieve paard te blijven isoleren.
  • Komt het paard van een besmette stal waar een bewezen infectie met EHV1 is, plaats hem dan altijd in quarantaine (in een apart compartiment, waar geen contact mogelijk is met andere paarden).
  • Het wordt aangeraden om niet heen en weer te lopen tussen de paardgroepen. Op die manier worden de risico’s van overdracht beperkt. Daarnaast is het sowieso altijd verstandig om u even om te kleden voordat u naar een paardenevenement toe gaat.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.