Paratuberculose aangetoond bij (hoog) drachtige geit; wat nu?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Paratuberculose aangetoond bij (hoog) drachtige geit; wat nu?

8-2-2016: 

Het advies is om lammeren van deze geit niet aan te houden voor vervanging. Heeft u geen keuze? Dan is het goed om te realiseren dat besmetting hoogst waarschijnlijk, net als bij koeien, bij zwaar besmette geiten al in de baarmoeder kan plaatsvinden.
De belangrijkste besmettingsroute is via inname van mest of met mest bevuilde spenen, flesjes, handen etc. Risico verlagen betekend veel opstrooien in de pot waar gelammerd wordt. Haal de lammeren direct na geboorte weg en vang ze in een schone omgeving op. Geef daarnaast schone en veilige biest (met gehandschoende hand). Vergeet daarbij ook de aparte overalls en laarzen voor de lammerafdeling niet!

En de geit zelf? Goed in de gaten houden. De stress van de dracht en de verhoogde melkgift kan zorgen voor een versnelling en verergering van de ziekte. Dit gaat in de regel gepaard met verhoogde uitscheiding van paratuberculose bacteriën in de mest. Dat is een verhoogd gevaar voor de rest van de koppel! Houdt deze geit uit de buurt van uw jongvee (inclusief eerstejaars geiten), en neem bij aftakeling of tegenvallende melkgift afscheid van dit dier.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.