Mineralen: minimaliseren, optimaliseren of maximaliseren?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralen: minimaliseren, optimaliseren of maximaliseren?

11-2-2016: 

Optimaliseren is het toverwoord, ook als het om mineralenvoorziening gaat. Minimaliseren kan tot tekorten leiden en maximaliseren tot overmaat of zelfs vergiftiging van de dieren. Of het rantsoen voldoet is, indien er gegevens bekend zijn, uit te rekenen. Daarnaast is de mineralenopname van koper, zink, selenium en jodium eenvoudig te meten in het bloed.

Het effect van een rantsoenverandering kan al na één week bepaald worden. Dat is snel, zeker in vergelijking met de bepaling van de status, ofwel voorraad in het lichaam. De voorraad van de meeste mineralen bevindt zich in de lever en is een afspiegeling van de opname en benutting via het rantsoen en het drinkwater in de laatste vier tot acht weken.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.