Masterclass 'Lang leve de koe!'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Masterclass 'Lang leve de koe!'

2-2-2016:  “Wat optimaal is voor het kalf, is niet altijd optimaal voor de nachtrust”, aldus GD-dierenarts Debora Smits tijdens de laatste editie van de masterclass ‘Lang leve de koe!’ op dinsdagavond 26 januari in Raalte. “Ik vertel u vanavond wat optimaal is voor het kalf, maar ik begrijp dat het vaak een kwestie is van afwegingen maken tussen verschillende belangen.”

De bijeenkomst in Raalte was de laatste uit een serie van twaalf masterclasses rond de vraag 'Hoe kan ik mijn koeien probleemloos wat ouder laten worden?'. GD organiseerde de masterclasses, zoals elk jaar, speciaal voor deelnemers aan GD Melkmeesters. In het eerste deel zette Debora Smits  jongveeopfok centraal. Daarna ging Sanne Carp-van Dijken, ook dierenarts bij GD, in op de resultaten van het project 'Weerbaar vee'. 

Dat er heel veel verschillende factoren zijn die, in de cruciale eerste weken, maar ook later, bepalen of een koe een ‘topper’ wordt en blijft, werd wel duidelijk. En álles doen is gewoonweg niet mogelijk, en vaak ook niet nodig. “Maar het is wel goed om de kennis van het ideale scenario te hebben en er dan uit te pikken wat voor jezelf realistisch en haalbaar is”, aldus Carp-van Dijken. 

Boerenkool

Haar grootste les tijdens de avond was misschien wel: vergeet de droge koeien niet. “De droge koe verdient echt alle aandacht en dagelijks vers voer, ook als het niet broeit. Als u zelf ’s avonds aan tafel gaat en er staat verse boerenkool met worst, dan gaat u wel eten. Als de worst er uit is gesnoept, het eten koud is geworden en de kinderen hebben erover gekwijld, dan moet je wel aardig honger hebben wil je er nog aan beginnen.” 

Kijken, kijken, kijken

Daarnaast benadrukte Carp-van Dijken dat de nadelige gevolgen van stress in de stal niet onderschat mogen worden. “Uit het Weerbaar Vee-onderzoek is onder andere gebleken dat het voorkómen van stress in de stal een positieve invloed heeft op de natuurlijke antistoffen (NAbs) in het lichaam van een koe, en dus op de weerstand.” Onder andere overbezetting, een verouderde huisvesting en frequente voer- en/of groepsovergangen zijn stressfactoren. Aan de hand van filmpjes, gemaakt tijdens het project, werd duidelijk dat je met heel goed kijken wat dit betreft al veel kunt ontdekken. “Neem de tijd om écht te kijken in de stal, de koeien vertellen u dan eigenlijk alles."

De cruciale eerste vier uur

En hoe zat dat nou met de nachtrust van de boer en het optimale scenario voor het kalf? “Een goed begin is het halve werk”, aldus Smits. “Zo blijkt uit onderzoek dat meer energievoorziening in de eerste maand een groot effect heeft op de lange termijn: de voeropname is beter en de melkproductie hoger.” Voor wat betreft de eerste dag betekent dit dat minimaal zes liter eerste biest nodig is. “Hierbij zijn de eerste vier uur echt cruciaal”, aldus Smits. “Daarna neemt het kalf een heel stuk minder antistoffen op uit de biest. Dus er moet eigenlijk gelijk na de geboorte 2 tot 2,5 liter biest in, of meer, als het kalf meer drinkt. In gevallen waar gebruik wordt gemaakt van een sonde, geldt dat minimaal 4 liter biest gegeven moet worden. Dit heeft een bijzonder gunstig effect op de weerstandsdip die kalfjes in de derde tot de achtste levensweek krijgen. Het is hierbij aan te raden om de kwaliteit van de biest te meten en als de kwaliteit niet goed is, ingevroren biest te gebruiken. Heel veel diarreeproblemen zijn te voorkómen met goed biestmanagement. En een kalf midden in de nacht biest geven is veel werk, maar een kalf met diarree is nog veel meer werk.”

De Masterclasses zijn een onderdeel van GD Melkmeesters en zijn deze winter op twaalf locaties in het hele land gehouden. In februari en maart organiseert GD voor Melkmeesters een serie studiegroepen.  Hier wordt in kleine groepen, op het bedrijf van een collega-melkveehouder, praktisch invulling gegeven aan de inhoud van de masterclasses. Daarnaast profiteren Melkmeesters van vele extra’s, zoals een jaarlijks gratis tankmelkonderzoek naar keuze en de Melkmeester-jaarkalender, vol tips van GD-specialisten en collega-melkveehouders. Lees meer over Melkmeesters en meld u aan>>

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.