Deelnemers gezocht voor onderzoek bij geitenlammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Deelnemers gezocht voor onderzoek bij geitenlammeren

8-2-2016: 

De Publiek Private Samenwerking (PPS) onderzoekt mogelijke uitscheiding van paratuberculose bacteriën onder separaat opgefokte jonge lammeren. Er hebben zich reeds vijf enthousiaste deelnemers gemeld en er is nog plaats voor een drietal extra bedrijven die aan de volgende criteria voldoen:

• goede I&R-registratie
• vaccinnatie tegen paratuberculose volgens de Gudair® bijsluiter (1x in eerste drie levensmaanden)
• klinische gevallen van paratuberculose in de laatste vijf jaar, waarbij de diagnose paratuberculose is bevestigd met laboratorium onderzoek
• bereidheid om mee te werken aan het onderzoek
• instemming dat de in dit onderzoek verkregen uitslagen pas aan het einde van het project beschikbaar worden gesteld
• bereidheid om gedurende de looptijd van het onderzoek geen andere koppelonderzoeken op paratuberculose bij de jonge geiten uit te laten voeren; mocht u een dergelijk onderzoek wel uitvoeren dan voert u geen managementveranderingen door die zijn gebaseerd op deze resultaten tot de proef is afgelopen (onderzoek plus eventuele actie bij melkgeiten is geen probleem).

Kunt u zich vinden in bovenstaande criteria? Wilt u een bijdrage leveren aan het oplossen van paratuberculose vraagstukken binnen de melkgeitenhouderij? Stuur dan een e-mail naar dierenarts kleine herkauwers Karianne Lievaart-Peterson, k.lievaart-peterson@gddiergezondheid.nl. Zij belt u dan terug voor meer informatie.

N.B.
Om te bepalen of uw bedrijf voldoet, vragen wij u om (kosteloos) sectie uit te laten voeren op vijf geiten die op de nominatie staan voor afvoer naar de slacht vanwege verdenking op paratuberculose. Daarnaast onderzoeken wij vijf mengmestmonsters uit de pot. Bij gebleken geschiktheid vervolgen wij 19 door de onderzoeker geselecteerde lammeren; op twee, drie, vier en vijf maanden onderzoeken wij van deze dieren een mestmonster.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.