Aanpak van PRRSv: zet de virusstammen in een boom!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aanpak van PRRSv: zet de virusstammen in een boom!

1-2-2016:  Door de verwantschap van PRRS-virusstammen te onderzoeken, is veel inzicht te verkrijgen in de verspreiding ervan op het bedrijf. GD kan ook voor uw bedrijf de genetische informatie van het virus in kaart brengen, ook wel ‘sequencen’ genoemd. 

Hierdoor kunnen we bepalen of het om een vaccinvirus of een veldvirus gaat en kunnen we de gevonden stam vergelijken met al eerder gevonden stammen op het bedrijf. Een nieuwe stam wijst op introductie en een eerder gevonden stam wijst op virusverspreiding binnen het bedrijf. Voor de aanpak van beide situaties zijn andere maatregelen nodig.

Om te zien wat de verwantschappen zijn tussen de gevonden virusstammen, worden ze weergegeven in een fylogenetische boom (zie hieronder een voorbeeld van een varkensbedrijf), hierbij stelt elk bolletje één gevonden virusstam voor. De genetische verschillen onderling worden aangegeven met de lengte van de lijnen. De verschillende PRRSv-vaccinstammen worden weergegeven als witte, donkerblauwe en lichtblauwe bolletjes. De groene bolletjes zijn de gevonden PRRS-veldvirusstammen in Nederland in een bepaalde periode. Het cluster bovenin zijn de Amerikaanse stammen, de overige stammen zijn Europees. 

Belangrijk om te weten is dat in een fylogenetische boom alleen de genetische verwantschappen tussen virusstammen wordt weergegeven. Er kan niet uit afgeleid worden in welke mate een virusstam ziekteverwekkend is, of welk vaccin gebruikt moet worden. 

Voor een varkenshouder, die een vraag had over de verwantschap van vier virussen op zijn bedrijf, kon de onderstaande fylogenetische boom gemaakt worden. Deze laat zien dat drie stammen identiek zijn (oranje bol met drie punten) en één stam (rood) zeer verwant is met deze drie stammen. Dit betekent dat er in deze periode geen sprake was van een introductie van een nieuw virus, maar dat het vooral om verspreiding van het aanwezige virus op het bedrijf ging. Het advies van GD aan de varkenshouder was dan ook om vooral hygiënemaatregelen te nemen om die spreiding tegen te gaan.


 

 
Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.