Terugblik praktijksymposium

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Terugblik praktijksymposium

28-1-2016: 

Dierenartsensessie

Voorafgaand aan het drukbezochte praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid in Venray organiseerde GD een ochtendsessie voor dierenartsen over bigvitaliteit en immuniteit. Manon Houben van GD gaf een presentatie over het belang van biest en moedermelk. Zo vertelde ze dat melk ‘de motor’ is achter groeien en legde ze de vergelijking met borstvoeding. Biest bevat de antistoffen die een big nodig heeft om een goed afweersysteem op te bouwen. Na 24 tot 36 uur verandert biest in transitiemelk, waarin veel vetten zitten die de big van energie voorzien. Na een dag of tien is de melksamenstelling stabiel.

Ruben Decaluwé van Trouw Nutrition vulde aan dat elke big 160 tot 250 gram biest moet drinken om een gezond en groot te worden. “Biggen worden ook groter en sterker als ze na zes weken gespeend worden, in plaats van de gebruikelijke vier weken”, aldus Decaluwé.

Guy-Pierre Martineau van Ecole Nationale Veterinaire vertelde dat bigvitaliteit al voor ‘de start’ begint en vergelijkt de partus met Formule1. Het verzorgen van de moeder is dus uiterst belangrijk om gezonde biggen te krijgen.

Middagprogramma: Kwaliteit in de keten

Tijdens het praktijksymposium ging Decaluwé dieper in op het belang van biest. Voor de varkenshouder is het belangrijk om te weten dat na 110 gram biest de darmwand voor het opnemen van antistoffen sluit. Maar, gaf Decaluwé aan: “dit betekent niet dat 110 gram biest genoeg is. Een big groeit beter en gezonder als hij 160 tot 250 gram biest binnenkrijgt. En daarbij: hoe meer, hoe beter.” Een grote toom lijkt voor de varkenshouder een goede zet, maar “hoe meer biggen, hoe minder biest per big”. Een op de drie zeugen produceert te weinig voor haar eigen toom, wist Decaluwé te vertellen. Een zeug heeft namelijk geen controle over de hoeveelheid biest die ze gaat produceren. Het thema ‘Kwaliteit in de keten’ werd uitgebreid belicht door Gé Backus van Connecting Agri & Food. Hij gaf aan dat alle partijen in de keten varkenshouderij beter moeten samenwerken. En die samenwerking begint bij de varkenshouder en de slachterij. Dus, riep Backus op “varkenshouder en slachter, neem de regie in handen over varkensvleesketen 2.0”.

Tot slot vertelde ondernemer Marko van Asten over de kwaliteit in zijn keten. Hij produceert biggen voor de Duitse markt. De groei in zijn bedrijf zit hem niet de grootte, maar in de kwaliteit van zijn biggen. Door LEAN management (een proces om problemen aan te pakken) toe te passen, duidelijke doelstellingen te creëren en scholing voor medewerkers, motiveert hij zijn mensen om trots te zijn op het bedrijf waarvoor ze werken. Daarnaast maakt hij dierenarts en voerleverancier onderdeel van zijn bedrijf door ze oplossingsgericht mee te laten denken over kwaliteitsproblemen. “Doorvragen” was de boodschap van Van Asten. En als laatste: “be proud to be a pig farmer!”

In de GD Varken van maart kunt u meer lezen over de dierenartsensessie en het praktijksymposium van 19 januari.
 
Manon Houben, Guy-Pierre Martineau en Ruben Decaluwé tijdens de
dierenartsensessie mede georganiseerd door GD.

 
Ruben Decaluwé praat iedereen tijdens het middagprogramma bij over biest. 


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.