Nu ook DNA test voor Cholesterol Deficientie in Holstein runderen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nu ook DNA test voor Cholesterol Deficientie in Holstein runderen

13-1-2016: 

Van Haeringen Laboratorium in Wageningen beschikt met ingang van 2016 over een DNA-test om de aandoening Cholesterol Deficiënte (CDH) bij rundvee vast te stellen. 

Cholesterol deficiëntie, een nieuwe autosomale aandoening, is recent beschreven als groot probleem bij de opfok van kalveren. Kalveren met deze genetische aandoening kunnen geen vet opnemen uit voedingsstoffen en krijgen diarree door vet in de mest. Het kalf spreekt zijn eigen vetreserves aan en sterft uiteindelijk binnen één tot zes maanden leeftijd. Behandeling is niet mogelijk.

Dragers

Een Duitse onderzoekgroep met onderzoekers van het VIT, Institute for Animal Breeding van de Universiteit in Kiel, de diergeneeskunde universiteit (TiHo) in Hannover en de Munich University of Technology (TUM) ontdekte de genetische afwijking CDH en deed ook afstammingsonderzoek. Daar kwam de stier Maughlin Storm naar voren als drager van deze aandoening. Ook zijn zoon Goldwyn (Shoremar James x Storm) is drager.


In Nederland en Vlaanderen is ruim 4 procent van de Holstein-populatie drager. Hierbij is een duidelijk verschil tussen rood- en zwartbont. Bij de zwartbontpopulatie is circa 3 procent drager, binnen de roodbontpopulatie circa 8 procent (bron: CRV).

De DNA-test is verkrijgbaar bij VHL en via de webshop te bestellen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.