Naleven hygiëneprotocollen PED blijft belangrijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Naleven hygiëneprotocollen PED blijft belangrijk

11-1-2016: 

De betere naleving van de hygiëneprotocollen, in combinatie met een zachte winter, heeft ervoor gezorgd dat de toename van het aantal nieuwe PED-besmettingen tot staan lijkt gebracht. Sinds eind november zijn er geen besmettingen meer bijgekomen. Nu blijft het belangrijk dat iedereen zijn uiterste best blijft doen om de protocollen strikt na te leven.

De toename van het aantal varkensbedrijven met een PED-besmetting werd vanaf het voorjaar van 2015 kleiner. In de zomermaanden raakte slechts een klein aantal bedrijven besmet, terwijl tegelijkertijd een aantal bedrijven die in het voorjaar besmet waren geraakt weer ‘PED-onverdacht’ werden. Het aantal officiële PED-besmettingen bleef tot de zomer beperkt tot ongeveer vijftig. Dit is vooral te danken aan de gezamenlijke inspanningen van alle betrokken organisaties binnen de Nederlandse varkenssector. De hogere temperaturen zorgden daarbij voor wind in de rug.

Het gevolg van die schijnbaar rustige periode was dat de strenge hygiëneprotocollen geleidelijk aan minder nauwkeurig werden nageleefd. Vanaf september nam het aantal nieuwe PED-besmettingen duidelijk weer toe. Dat was reden voor de PED-stuurgroep, waarin de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), LTO Nederland, NEVEDI, Vee & Logistiek Nederland, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD), de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), Topigs Norsvin en GD vertegenwoordigd zijn, om te besluiten de protocollen, zoals die zijn bepaald in het voorjaar van 2015, weer volledig te gaan naleven. Sinds eind november lijkt de groei van nieuwe besmettingen weer tot staan te zijn gebracht. Het blijf daarom van groot belang dat elke betrokken organisatie in de varkenssector de hygiëneprotocollen strikt blijft naleven. Het PED-virus is nog niet overwonnen.

Download de hygiëneprotocollen
Meer informatie over PED

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.