Mineralen bij (melk)geiten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralen bij (melk)geiten

4-1-2016:  Nu is het ook voor geiten mogelijk om de spoorelementen koper, zink, selenium en jodium in bloed te onderzoeken en hierdoor de actuele opname en actuele benutting van deze elementen uit voer te bepalen. Met deze verbeterde methode is snel en precies te meten of het aangeboden rantsoen voldoet aan de behoefte van de (melk)geit. Het is mogelijk dit onderzoek te doen uit slechts één heparinebloedje in plaats van een heparine-, een zinkvrije- en een serumbuis. Ook kan tegelijkertijd jodium worden bepaald. Om voorraad te bepalen is onderzoek van de lever noodzakelijk.

mineralen

Oude referentiewaarden versus nieuwe voorlopige afkapwaarden
De  verbeterde bepaling van mineralen in bloedplasma vraagt om een andere kijk op de beoordeling van tekorten en overmaat. In plaats van referentiewaarden (ook wel ‘normaalwaarden’ genoemd) worden nu afkapwaarden vermeld. Dit zijn de waarden waarboven of waaronder zichtbare verschijnselen van overmaat of tekorten zichtbaar kunnen worden. Dan is het dus tijd voor actie! De GD heeft samen met de veevoederindustrie de voorlopig afkapwaarden vastgesteld:  
Bepaling  Afkapwaarden Geit* (plasma) 
Koper (Cu)  10 – 30 µmol/L 
Zink (Zn)  8 – 25 µmol/L 
Seleen (Se)  0,5 – 2,5 µmol/L 
Jodium (I)  0,4 – 3,5 µmol/L 

Omrekenen spoorelementen oude test-nieuwe test
Uitkomsten in de nieuwe verbeterde methode kan met behulp van omrekenfactoren vergeleken worden met uitkomsten van eerder, volgens de oude methode uitgevoerd onderzoek bij GD. Dit geld zowel voor koper (Cu) als voor zink (Zn).

Omrekening serum – plasma voor geit:
• Cu-plasma = 0,8 * Cu-serum + 7,0
• Zn-plasma = 1,4 * Zn-serum – 0,6

Met behulp van de omrekenfactoren is het mogelijk monitoring over een langere termijn te vervolgen. Het advies is om de eerste twee keer nieuwe uitkomsten terug te rekenen naar de oude. Als er een gevoel is verkregen van de verhouding oude versus nieuwe getallen is dat niet langer nodig.

*Dit zijn voorlopige afkapwaarden. Voor de definitieve vaststelling heeft GD minimaal 8000 bloedjes nodig.

melkgeiten

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.