Controleer vanaf eind januari op leverbot

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Controleer vanaf eind januari op leverbot

6-1-2016:  Door de hoge temperaturen is ook in november en december besmetting met leverbot op het gras is afgezet. Vooral veehouders die hun dieren laat op stal hebben gezet moeten rekening houden met een late leverbotbesmetting. Via mestonderzoek is dit uitstekend te controleren. 

Daarom wordt geadviseerd om pas vanaf eind januari mest te gaan onderzoeken. U kunt per koppel een gepoold mestmonster inzenden. Dit kan op twee manieren: of u mengt zelf van minimaal vijf dieren of u stuurt van vijf dieren individueel de mestmonsters naar GD, waar de monsters dan in gelijke porties worden afgewogen en gemengd. Vooral voor het bepalen of een behandeling effectief is geweest geeft een gepoold mestmonster met gelijke porties een beter beeld. Dit mestonderzoek is ook geschikt voor onderzoek naar leverbotresistentie door vanaf eind januari minimaal drie weken na behandeling vijf individuele mestmonsters bij GD te laten mengen en te laten onderzoeken per behandelde koppel. Bespreek de mogelijkheden voor mestonderzoek op leverbot met uw dierenarts.

TIP: Kijk ook eens op onze leverbotwebsite. Hier vindt u informatie over het monitoren van leverbot op uw melkveebedrijf via tankmelkonderzoek, het filmpje van de leverbotcyclus en meer informatie over de leverbotalert. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.