2500ste deelnemer Mineralencheck

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

2500ste deelnemer Mineralencheck

6-1-2016:  “We investeren behoorlijk wat in mineralen, dan wil je toch ook weten wat de koeien nou daadwerkelijk opnemen.” Dat was de belangrijkste reden voor Hennie en Henk van Binsbergen om eind vorig jaar deelnemer te worden aan dé Mineralencheck. En ze waren alweer de 2500ste! GD-marktmanager Martine Verwoerd zette ze vlak voor kerst in het zonnetje.


Vof van Binsbergen is de 2500ste deelnemer aan dé Mineralencheck. Martine Verwoerd, marktmanager voeding bij GD, kwam ze verrassen met een Deventer zuivelmand. Van links naar rechts: Bennie Potman, Rianne, Michiel, Henk en Hennie van Binsbergen, Martine Verwoerd.

Toen dé Mineralencheck begin 2013 werd gelanceerd gaf de tankmelktest inzicht in twee mineralen, inmiddels worden in tankmelk vier mineralen onderzocht: jodium, selenium, zink en koper. Op basis van de uitslag kan iets worden gezegd over de totale mineralenopname bij het melkvee. “We zijn eigenlijk niet bang dat we te weinig voeren, het is eerder zo dat we soms het gevoel hebben dat we te veel mineralen voeren”, zegt Hennie, die het abonnement afsloot. “Je leest de laatste tijd veel over de gezondheidsnadelen van te veel mineralen voeren. We houden ons aan wat de voeradviseur voorrekent, maar we willen ook bevestigd zien dat de koeien het goede binnenkrijgen.” “We geven per jaar zo’n 7.000 tot 8.000 euro uit aan extra mineralen, dat komt neer op 32 kilo aan zout en mineralen per dag”, vult Henk aan. “Dan wil je toch weten of de koeien er wat mee doen, dus of het geld welbesteed is. Daarnaast wil je ook kunnen uitsluiten dat het aan het rantsoen ligt als het even niet zo lekker loopt.”

Henk en Hennie van Binsbergen hebben samen met hun dochter Rianne en zoon Michiel 110 melkkoeien en 90 stuks jongvee in Lochem. Ze hebben gekozen voor de ‘Standaard’-variant van dé Mineralencheck (vier tankmelkmetingen per jaar): “Zo krijg je een goed beeld door het hele jaar heen. Het rantsoen verandert nog wel eens, de ene kuil is de andere niet, en zo kun je elk seizoen monitoren”, aldus Hennie. Henk: “Uit de eerste uitslag bleek dat we met alle mineralen eigenlijk wel goed zaten. Alleen met jodium zaten we wat aan de hoge kant, maar dat kan ook aan het sprayen liggen, zo stond aangegeven in de toelichting. Als we tekorten of overmaten gaan zien, zullen we met onze voeradviseur om tafel gaan zitten om te overleggen wat we zullen doen.”

Doe de Mineralencheck!

Ook eenvoudig inzicht in de mineralenvoorziening bij uw melkvee? Meld u dan aan voor dé Mineralencheck! Uw tankmelk wordt dan automatisch twee, vier of zes keer per jaar onderzocht. De uitslag vertelt u wat uw melkgevende koeien hebben opgenomen aan jodium, selenium, zink en koper. Met behulp van de toelichting kunt u bijsturen waar nodig, zodat u een optimum bereikt, zowel financieel als qua diergezondheid. 

Meldt u zich vóór 29 januari aan, dan heeft u in februari al uw eerste uitslag!
Meer informatie & aanmelden

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.