Molybdeenvergiftiging bij lammeren op schapenbedrijf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Molybdeenvergiftiging bij lammeren op schapenbedrijf

15-12-2015:  In de afgelopen periode nam een dierenarts contact op met GD Veekijker Kleine Herkauwers in verband met onbegrepen sterfte van enkele tientallen lammeren op een schapenbedrijf. De dieren vermagerden ondanks goede pensvulling, waren te bleek en hadden diarree. De problemen deden zich enkel bij de lammeren voor. 
Bij twee voor pathologisch onderzoek aangeboden lammeren werden geen eenduidige aanwijzingen voor een infectieuze oorzaak gevonden. Uit een mineralenonderzoek van de lever bleek dat er sprake was van molybdeenvergiftiging. 

Lammeren kunnen verhoogde leverwaarden voor molybdeen krijgen wanneer ooien tijdens het laatste deel van de dracht en de lactatie te veel molybdeen krijgen. Ze kunnen ook zelf te veel opnemen uit het rantsoen. Door een overmaat aan molybdeen treedt verdringing van koper op en kunnen klachten ontstaan die passen bij een kopergebrek.

Onbeperkt mineralen

Op dit bedrijf wordt sinds een jaar op advies van de voervertegenwoordiger onbeperkt mineralen verstrekt aan de lammeren en de schapen. Op dit moment wordt nagegaan of een inschatting te maken is van de hoeveelheid verstrekte mineralen aan beide groepen dieren. Aangezien de schapenhouder niet kan aangeven hoeveel kilogram er precies aan welke groep is verstrekt wordt gepoogd om een inschatting te maken van het gebruik van mineralen in het afgelopen jaar. 

Koperrijk rantsoen

De veehouder is geadviseerd om gedurende een beperkte periode een koperrijker rantsoen aan te bieden aan de lammeren. De eigenaar en dierenarts hebben beiden aangegeven dat spoedig na de aanpassing in het rantsoen er geen sterfte meer optrad en dat de conditie van de lammeren toeneemt. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.