Aantal besmette dieren in de koppel bepalen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aantal besmette dieren in de koppel bepalen

11-12-2015:  Bij goed random uitgevoerd onderzoek is het onderzoeken van de hele koppel niet nodig om een correcte indruk te krijgen van de besmettingsgraad binnen de koppel. GD twijfelt, op basis van ervaring en het raadplegen van de literatuur, sterk aan de mogelijkheid om de binnenbedrijfsprevalentie voor paratuberculose bij melkgeiten te bepalen op basis van een éénmalig tankmelkonderzoek. 

Binnen de brede ervaring van GD met onderzoek naar paratuberculose zijn al verschillende vraagstukken bestudeerd. Zo heeft GD binnen het onderzoek van de Publiek Private Samenwerking (PPS) binnenbedrijfsprevalenties (aantal dieren in het koppel dat besmet is met paratbc) bepaald van duizenden geiten afkomstig van enkele tientallen melkgeitenbedrijven. Gemiddeld wordt bij 4,6 procent van de dieren binnen een koppel antistoffen tegen paratuberculose aangetoond. En het maximaal was 11 procent. Bij hogere getallen dan 4,6 procent is er voldoende twijfel om met een steekproef van 100 tot 120 random gekozen geiten individueel vervolgonderzoek uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door elke vijftigste geit die in de melkstal komt te bemonsteren. 

In het kader van de PPS Kleine Herkauwers is ook voor het onderdeel paratuberculose in de melkgeitenhouderij een literatuuroverzicht (in het Nederlands) is opgesteld. U vindt deze achtergrondinformatie op de website van GD. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.