UGA Uiergezondheid Awards 2015 uitgereikt aan: Theo en Hanny Pouwels, Leo en Marianne Louws en Edwin en Marieke Keuper

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

UGA Uiergezondheid Awards 2015 uitgereikt aan: Theo en Hanny Pouwels, Leo en Marianne Louws en Edwin en Marieke Keuper

11-11-2015:  Een keurig werkend familiebedrijf, een groeier met focus op kwaliteit en een melkveebedrijf met veel automatisering: de Uiergezondheid Awards 2015 zijn gewonnen door drie verschillende typen ondernemers. Theo en Hanny Pouwels uit Weert, Leo en Marianne Louws uit Rilland en Edwin en Marieke Keuper uit Netterden ontvingen de awards op dinsdag 10 november tijdens het congres Gezonde Melkveehouderij in Zwolle. De ruim 200 bezoekers kenden de familie Pouwels de publieksprijs toe. 

Het was de 9e keer dat de Uiergezondheid Awards werden uitgereikt. Boven verwachting veel dierenartspraktijken en andere bedrijven hadden dit jaar de moeite genomen om bedrijven voor te dragen. Eind oktober werden al de 10 genomineerden bekend gemaakt waaruit de jury drie winnaars koos. De jury bestond dit jaar uit Christian Scherpenzeel (dierenarts UGA Team GD), Mark van der Heijden (dierenarts en voorzitter van de vakgroep Gezondheidszorg Herkauwers bij de KNMvD) en Hanneke van Wichen (Duurzame Zuivelketen).

Viersterrenverzorgers

Theo en Hanny Pouwels uit Weert werden opgegeven door hun dochter Gerie in samenspraak met Rik Hendriks, dierenarts van de dierenartsenpraktijk uit Ell. “Onze koeien krijgen een viersterrenverzorging”, verklaarden de veehouders hun prachtige prestaties van een heel laag celgetal en minder dan 10 procent klinische mastitis. Het afgelopen jaar werd niet één koe afgevoerd vanwege uiergezondheid. De familie Pouwels ontving van de bezoekers aan het symposium, die via SMS konden stemmen, ook de publieksprijs.
Met Leo en Marianne Louws uit Rilland was er ook een robotmelker bij de prijswinnaars. Zij werden voorgedragen door Martijn Muskens van ForFarmers. Hun 160 melkkoeien produceren maar liefst 11.000 liter melk per lactatie. De helft van de koeien zetten ze selectief droog en daarmee haalden ze een tankmelkcelgetal van 85.000 cellen/ml. “Blijven controleren en direct actie ondernemen”, zijn hun speerpunten.

Ook bij Edwin en Marieke Keuper uit Netterden is het leveren van de hoogste kwaliteit melk helemaal ingebed in de bedrijfsvoering. Dat signaleerden ook Roy Berentsen van ForFarmers en Fieke van Genugten van de dierenartsenpraktijk Doetinchem-Zeddam die de melkveehouders voordroegen. Met een tankmelkcelgetal van 67.000 cellen/ml, minder dan 5 procent klinische mastitis en een dierdagdosering lager dan 1 horen ze bij de top. Ze zijn de afgelopen jaren naar 140 koeien gegroeid, zetten al 10 jaar selectief droog en kregen het al eens voor elkaar een BSK te scoren die hoger lag dan het tankmelkcelgetal.


Vlnr: Marieke en Edwin Keuper,  Leo en Marianne Louws en Theo, Hanny en Gerie Pouwels

Workshops diergezondheid

Voor en na de uitreiking van Uiergezondheid Awards konden de bezoekers via verschillende workshops en lezingen informatie inwinnen en kennis opdoen op het gebied van diergezondheid. Naast het actuele thema IBR en BVD waren er ook inleidingen over uiergezondheid, weerbaarheid en legde Ynte Schukken de relatie tussen grote bedrijven en infectieziekten. Allemaal actuele onderwerpen, die op veel belangstelling en discussie konden rekenen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.