Miltvuur in Engeland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Miltvuur in Engeland

5-11-2015: 

In Engeland is voor het eerst sinds 2006 weer sprake van een miltvuuruitbraak. Het gaat om twee gestorven koeien op een rundveebedrijf in Wiltshire, Engeland. Het eerste geval van miltvuur werd vorige week maandag ontdekt, nadat een koe eraan was gestorven. Vrijdag overleed een tweede koe aan de ziekte.

Miltvuur is een (per)acute aandoening die voornamelijk voorkomt bij herbivoren, alhoewel ook andere zoogdieren en sommige vogelsoorten het kunnen krijgen. Kenmerken zijn bloedvergiftiging en plotselinge sterfte. Daarnaast een gebrekkige bloedstolling, waardoor teerachtig bloed komt uit de alle lichaamsopeningen (bek, neus, schede, darm). De belangrijkste pathologische bevindingen zijn de afwezigheid van lijkverstijving en een sterk vergrote milt.

Hoewel mensen ermee besmet kunnen worden, is de kans hierop erg klein. Mensen kunnen de ziekte krijgen via direct en indirect contact met dieren, of beroepshalve door contact met besmette dierlijke producten.

Het getroffen bedrijf wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en er zijn maatregelen genomen om verdere besmetting te voorkomen. Op hetzelfde bedrijf zijn heel lang geleden ook miltvuurgevallen geweest, de bron van de uitbraak is vermoedelijk het vrijkomen van bacteriën uit geroerde grond.

Miltvuur is aangifteplichtig.

Lees meer over miltvuur

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.