PED: alertheid geboden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PED: alertheid geboden

26-10-2015: 

PED steekt de kop weer op. De afgelopen weken heeft GD weer circa tien PED-besmettingen vastgesteld, met name in Oost-Nederland. Ook de milde variant van PED kan veel schade aanrichten: gemiddeld 5 euro per varken op een vleesvarkensbedrijf en 40 euro per aanwezige zeug op een vermeerderingsbedrijf (gebaseerd op door GD begeleide bedrijven). Een goede hygiëne is daarom erg belangrijk om PED-besmettingen te voorkomen of om na besmetting het bedrijf weer PED-vrij te krijgen.

Bij een verdenking is het zinvol om zo snel mogelijk zekerheid te krijgen. GD heeft een speciale PCR-test beschikbaar om mest te onderzoeken. Overleg hierover met uw dierenarts.

De belangrijkste besmettingsroutes van PED zijn het transport van dieren, aanvoer van besmette biggen, erfbetreders en mestverwerking- en transport. Optimale ongediertebestrijding is van groot belang, omdat ongedierte (zoals ratten en muizen) het virus binnen het bedrijf kan verspreiden.
PED-virus is in principe gevoelig voor alle desinfectiemiddelen, maar aangezien het virus in de mest zit, heeft een oxiderend desinfectiemiddel de voorkeur. Dit bevat werkzame stoffen zoals waterstofperoxide en perazijnzuur (uw leverancier kan u daar meer over vertellen). In de Verenigde Staten is aangetoond dat pentakalium peroxymonosulfaat effectief is onder vrijwel alle omstandigheden.

Checklist voor varkenshouders

‘Voorkomen is beter dan genezen’ geldt zeker voor PED. Het vergt een gezamenlijke inspanning van alle erfbetreders om de verspreiding van PED te voorkomen. Als varkenshouder kunt u zelf veel doen door continu alert te zijn als het om reiniging en ontsmetting gaat, en door de hygiënemaatregelen in acht te nemen. GD heeft de Checklist PED-preventie ontwikkeld waarmee u kunt controleren of u de benodigde hygiënemaatregelen op uw bedrijf toepast. Daarnaast zijn voor alle vertegenwoordigers uit de varkenssector hygïeneprotocollen beschikbaar.

Belangrijkste bevindingen op PED-besmette bedrijven

Belangrijkste bevindingen op PED-besmette bedrijven hebben we op een rij gezet. Ga naar de belangrijkste bevindingen

Workshop PED

GD Academy organiseert workshops over de aanpak van PED, waar u zich als varkenshouder voor aan kunt melden. Neem voor meer informatie kunt u bellen met 0570-660344.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.