Opnieuw Coryza bij slachtvermeerderingsbedrijf in Zuid-Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Opnieuw Coryza bij slachtvermeerderingsbedrijf in Zuid-Nederland

23-10-2015: 

Er is opnieuw een geval van Coryza vastgesteld bij een slachtvermeerderingsbedrijf in het zuiden van Nederland. De uitbraak is op 22 oktober bevestigd met kweek en PCR. Coryza, ook bekend als acute snot, wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum

De pluimveehouders in de omgeving van het bedrijf zijn door AVINED ingelicht zodat zij preventieve maatregelen kunnen treffen. Dierenartsen werkzaam in de pluimveesector zijn door GD op de hoogte gesteld van de besmetting. 

Het beeld van een Coryza-infectie kan sterk variëren. Verschijnselen kunnen bestaan uit ontsteking van de voorste luchtwegen, gepaard met neusuitvloeiing en dikke koppen, een daling van de legproductie en oplopende sterfte. De infectie is zeer besmettelijk, maar de bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven. Hygiënemaatregelen zijn daarmee zeer effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Coryza is niet overdraagbaar op de nakomelingen van de hennen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.