AI: extra aandacht voor hygiëne blijft van belang

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

AI: extra aandacht voor hygiëne blijft van belang

20-10-2015:  Na de uitbraken in ons land van hoogpathogene vogelgriep H5N8 aan het eind van vorig jaar zijn in de eerste twee kwartalen van dit jaar meerdere bedrijven in de serologische monitoring positief op AI naar voren gekomen (er werden antistoffen aangetoond). In het tweede kwartaal bleek het bij twee bedrijven te gaan om antistoffen tegen respectievelijk H5 en H7. Op het bedrijf in Milheeze was het laagpathogene H5N2-virus nog aanwezig en zijn de dieren preventief geruimd om verdere verspreiding en mogelijke mutatie naar een hoogpathogeen AI-virus te voorkomen.

Ook in de rest van Europa en in andere delen van de wereld blijft het onrustig op het gebied van Aviaire Influenza. In de Verenigde Staten zijn de uitbraken met H5N8 en H5N2 sinds juli gelukkig onder controle en komen er geen gevallen meer bij.

Wilde vogels spelen een belangrijke rol in het verspreiden van de AI. De H5 van het virus dat de problemen in Engeland, Duitsland en in ons land heeft gegeven, is hetzelfde als bij de uitbraken in de Verenigde Staten. Deze is met wilde trekvogels de wereld overgegaan. Gezien de situatie in de wereld en de aanwezigheid van AI in de wilde (trek)vogels blijft extra aandacht voor hygiëne van belang. Aandacht voor het binnenslepen van het virus via materiaal, kleding of schoeisel moet worden voorkomen. 

Voor praktische tips kunt u de hygiëneflyer downloaden. Extra zorg voor de bestrijding van ongedierte is tevens van belang. Ook deze dieren kunnen het virus de stal binnen brengen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.