Water in de jongveestal

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Water in de jongveestal

9-9-2015: 

Voordat het jongvee weer op stal gaat is het een goed moment om te controleren of de watervoorziening in de jongveestal in orde is. Voldoet de wateraanvoer aan de waterbehoefte van het koppel?

De grootte van de koppel kalveren, de aanleg van het leidingsysteem en het type drinkbak zijn hiervoor bepalend. Een kalf jonger dan 12 maanden drinkt gemiddeld 5 tot 15 liter water per dag en jongvee van 12 tot 24 maanden drinkt gemiddeld 15 tot 25 liter per dag. U kunt op een praktische manier controleren hoe groot de toevoersnelheid van het water is door te meten hoeveel water u in één minuut verzamelt bij ieder drinkpunt. Is de toevoersnelheid lager dan 15 liter per minuut? Dan is dit een punt van aandacht. Bespreek met uw adviseur wat de mogelijkheden zijn om dit aan te passen. 

Biofilm

Heeft het water in de leidingen stil gestaan tijdens de periode dat het jongvee is geweid, dan kan dit de nodige risico’s met zich mee brengen. Niet-gebruikte leidingen die bestaan uit tyleen vormen een hoog risico op de vorming van een biofilm en een hoog kiemgetal. Bij biofilm zitten bacteriën en suikers, eiwitten, ijzer en mangaan als een soort tandplak aan de binnenkant van de leidingen. Met een Drinkbakcheck op de drinkplaats van het jongvee krijgt u inzicht of de waterkwaliteit afwijkt van de norm voor kalveren. Als u ruim voor het opstallen een watermonster uit de drinkbak in de jongveestal laat onderzoeken, heeft u de tijd om, bij afwijkende waarden, de oorzaak vast te stellen en aan te pakken, dit kan bijvoorbeeld door de leidingen of drinkbakken te reinigen.

Klik hier voor meer informatie over drinkwateronderzoek voor rundvee.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.