Voorkom verminderde groei van jongvee in het najaar

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom verminderde groei van jongvee in het najaar

9-9-2015: 

In het najaar neemt de graskwaliteit af. Dit is het moment om eens kritisch naar de gezondheid en groei van uw jongvee te kijken.

Laat het jongvee tot een jaar niet te lang in het (mindere) najaarsgras lopen, om een groeidip te voorkomen. Controleer de groei en gezondheid bij opstallen. Bij beweiding en het ontbreken van bijvoedering, is de mineralenvoorziening vaak onvoldoende afgestemd op de behoefte van het dier. Door te meten wat de mineralenvoorziening is, weet u of u bij moet sturen en kunt u hiervoor een passend rantsoen maken. Hiermee kunt u problemen, zoals een verminderde vruchtbaarheid en verminderde groei voorkomen.

Ook wormen of pinkengriep kunnen een rol spelen bij verminderde groei. Worminfecties zoals leverbot en longwormen komen met name voor in de nazomer, wanneer de infectiedruk op de weide het hoogst is. Op tijd opstallen van het jongvee kan schade door groeivertraging (of een extra behandeling) voorkomen.

Mocht de groei tegenvallen, bespreek dit dan met uw dierenarts. Het jongvee is uw toekomstige melkkoe, zij verdienen alle aandacht!

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.