Cholesteroltest voor kalveren met diarree

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Cholesteroltest voor kalveren met diarree

4-8-2015: 

Bij GD is het nu mogelijk om een stoornis in de cholesterolstofwisseling bij kalveren te onderzoeken en daarmee Cholesterin Defizit Haplotyp (CDH) aan te tonen. CDH is een genetische aandoening die bij Holstein runderen een stoornis in de cholesterolstofwisseling veroorzaakt.

Kalveren kunnen geen vet opnemen uit voedingsstoffen en krijgen diarree door vet in de mest. Het kalf spreekt zijn eigen vetreserves aan en sterft uiteindelijk binnen één tot zes maanden leeftijd. Behandeling is niet mogelijk. De test meet in bloed het cholesterolgehalte van kalveren, hiermee is inzichtelijk te maken of het dier daadwerkelijk een afwijkend cholesterolgehalte heeft en dus mogelijk de afwijking CDH.

Lijder, drager of gezond

Kalveren met CDH met de leeftijd tussen 20 dagen en 6 maanden hebben een verlaagde cholesterolwaarde. Tezamen met de afstamming van het kalf geeft dit een goede aanwijzing voor mogelijk dragerschap van CDH. 

Bij GD is het mogelijk om cholesterol in serum te onderzoeken. Een kalf kan getest worden vanaf twintig dagen leeftijd en is gezond als het cholesterolgehalte hoger is dan 1,5 mmol per liter. Als het cholesterol lager is dan 1,0 mmol per liter kan er sprake zijn van een drager; een lijder heeft minder dan 0,5 mmol per liter. Een ‘lijderkalf’ (homozygoot drager) heeft het gen van vader en moeder geërfd, een ‘dragerkalf’ (heterozygoot) van één van beide ouders. 

De test is bedoeld voor kalveren vanaf twintig dagen tot een half jaar met diarreeklachten waarbij geen infectie is aangetoond. Er is onvoldoende bekend over cholesterolgehaltes bij volwassen rundvee, dus de test is niet geschikt om dragerschap bij volwassen dieren aan te tonen.

In Nederland en Vlaanderen is ruim 4 procent van de Holstein-populatie drager. Hierbij is een duidelijk verschil tussen rood- en zwartbont. Bij de zwartbontpopulatie is circa 3 procent drager, binnen de roodbontpopulatie circa 8 procent (bron: CRV).

Ontdekking

Een Duitse onderzoekgroep met onderzoekers van het VIT, Institute for Animal Breeding van de Universiteit in Kiel, de diergeneeskunde universiteit (TiHo) in Hannover en de Munich University of Technology (TUM) ontdekte de genetische afwijking CDH en deed ook afstammingsonderzoek. Daar kwam de stier Maughlin Storm naar voren als drager van deze aandoening. Ook zijn zoon Goldwyn (Shoremar James x Storm) is drager. Op dit moment werkt de onderzoeksgroep aan het ontwikkelen van een test om het daadwerkelijke afwijkende gen te identificeren.  In Duitsland is circa 8 procent van de Holsteinpopulatie drager.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.