Nog steeds forse toename gebruik BVD-oorbioptoormerken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nog steeds forse toename gebruik BVD-oorbioptoormerken

4-8-2015: 

In het eerste halfjaar van 2015 zijn er opnieuw fors meer oorbiopten ingezonden naar GD voor onderzoek op BVD-virus. In 2014 was dit ook het geval. Niet verwonderlijk, omdat onderzoek op BVD via oorbiopten de snelste en meest efficiënte manier is om BVD-virusdragers op het bedrijf op te sporen.

Verspreiders van het BVD-virus kunnen op deze manier direct na de geboorte uit de veestapel worden gepikt. Bovendien is het nemen van een monster een combinatie met een handeling die toch al wordt gedaan: het oormerken. Met de toename van het aantal ingezonden oorbiopten neemt ook het aantal vragen van veehouders toe. Hieronder de vier meest gestelde vragen van de afgelopen periode met antwoord van Linda van Duijn, GD dierenarts en BVD-deskundige.

Waar kan ik BVD oorbiopt-oormerken bestellen?

Antwoord: De BVD oorbiopt-oormerken kunt u bestellen bij uw leverancier van de oormerken. Dat kan via de website of telefonisch. U hoeft niet te wachten tot uw oude voorraad standaardoormerken op is, deze kunt u gebruiken bij kalveren die niet op uw bedrijf blijven, zoals stierkalveren. Met de nieuwe oormerken kunt u direct beginnen bij de geboren kalveren die u aanhoudt.

Hoe moet ik BVD oorbiopten opsturen?

Antwoord: BVD oorbiopten kunt u opsturen met behulp van het meegeleverde verpakkings- en inzendmateriaal. De meeste oormerkleveranciers sturen het verpakkings- en inzendmateriaal   van GD mee met de bestelde oorbiopt-oormerken.  Via deze link kunt u een instructiefilmpje bekijken waarin ook te zien is hoe u de BVD oorbiopten op de juiste wijze verpakt en kunt verzenden. 

Hoelang mag ik BVD oorbiopten bewaren?

Antwoord: In het algemeen zijn de monsters, mits gekoeld, twee weken houdbaar. Daarna wordt de kwaliteit van het monstermateriaal snel minder wat goed onderzoek bemoeilijkt. Met het lang opsparen van oorbiopten vervalt wel het voordeel van het snel opsporen van dragers ten opzichte van bloedonderzoek. Met een oorbiopt kan sneller worden aangetoond of een pasgeboren kalf drager is van het BVD-virus. Bloedonderzoek kan na één maand worden uitgevoerd, met BVD oorbiopten kan dat direct na de geboorte. Het weefsel kan dan direct   worden onderzocht.

Mag ik BVD oorbiopten ook gebruiken in combinatie met mijn certificeringsprogramma?

Antwoord: Ja, de uitslagen van de BVD oorbiopten die bij GD zijn onderzocht kunnen worden gekoppeld aan uw deelname aan BVD-vrij Certificering of de BVD Jongvee DragerCheck. Van die kalveren is dan later geen bloedonderzoek nodig.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.