Hoogdrachtige pinken nog even bij de koppel?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoogdrachtige pinken nog even bij de koppel?

4-8-2015: 

Het toevoegen van hoogdrachtige pinken aan de melkveekoppel heeft voor- en nadelen. Voordelen zijn dat ze kunnen wennen aan het rantsoen van de melkgevende groep en, indien aanwezig, het verstrekken van krachtvoer met een krachtvoerbox. Ze kunnen bovendien wennen aan hun toekomstige koppelgenoten.

Weidegang

Maar er zijn ook nadelen. Als het melkvee geweid wordt en de hoogdrachtige pinken niet eerder weidegang hebben gehad, moeten deze pinken eerst wennen aan het vreten van vers gras. Dit kost tijd en kan ervoor zorgen dat pinken onvoldoende droge stof opnemen. Hierdoor gaan ze hun eigen vet verbranden, waardoor al voor afkalven een negatieve energiebalans ontstaat.

In de stal

Voor hoogdrachtige dieren is de bezettingsgraad een belangrijke factor. Als er overbezetting is, dan vermindert de voeropname van de pinken. Als ze bij de groep melkkoeien gevoegd worden zijn zij vaak laagste in rang zijn en komen minder bij het voerhek. Met name de laatste weken voor afkalven is het essentieel dat ze voldoende vers voer binnen krijgen en dat er voldoende plaats is voor alle dieren om tegelijk te vreten.

Hoogdrachtige dieren hebben bovendien een andere behoefte aan mineralen en vitaminen  dan de melkgevende dieren. Als de pinken vier tot zes weken voor afkalven al worden toegevoegd, is het energieniveau van het melkveerantsoen vaak te hoog voor ze.

Doen of niet doen?

De voordelen van het toevoegen van hoogdrachtige pinken aan de melkveekoppel wegen vaak niet op tegen de nadelen. Het advies is meestal dan ook om dit niet te doen.
Krijgen de melkgevende koeien weidegang, dan is het aan te raden om het jongvee al tijdens de eerste maanden van de dracht te weiden, of al eerder.Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.