Nu ook hoogpathogene variant vogelgriep in Duitsland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nu ook hoogpathogene variant vogelgriep in Duitsland

28-7-2015: 

Op een Duits leghennenbedrijf is vogelgriep vastgesteld van het hoogpathogene type H7N7. Het getroffen bedrijf in Landkreis Emsland met 10.000 scharrelleghennen is maandag geruimd. Er zijn 3 kilometer- en 10 kilometerzones ingesteld.

Het is het tweede geval van de hoogpathogene variant van H7N7 in Noordwest-Europa. In Europa zijn de afgelopen jaren wel geregeld uitbraken van een laagpathogene variant vastgesteld; ook in Nederland.

Voorzichtigheid geboden

Het getroffen pluimveebedrijf telt 10.000 scharrelleghennen. Bedrijven in de nabijheid (1 kilometer) van het bedrijf in Landkreis Emsland zijn dinsdag geruimd, bedrijven binnen de 3 kilometerzone worden gescreend. Hoewel het type dodelijk is voor pluimvee, lijkt de variant niet direct gevaarlijk voor mensen. Maar voorzichtigheid blijft geboden.

Lancashire

In Engeland werd half juli ook de hoogpathogene variant van het type H7N7 vogelgriep aangetoond. Toen ging het om een bedrijf in Lancashire, met 170.000 dieren. Het is niet uitgesloten dat deze besmetting heeft plaatsgevonden vanuit wilde fauna.

Belang van hygiëne

Het Duitse besmette bedrijf ligt slechts 40 kilometer over de grens ter hoogte van Klazinaveen en er is veel handelsverkeer met de pluimveesector in Nedersaksen. De pluimveesector wijst eenieder nogmaals op het belang om de benodigde hygiënemaatregelen in acht te nemen en een mogelijke besmetting altijd in een zo vroeg mogelijk stadium te melden. Wanneer vogelgriep wordt aangetoond in omringende landen, is het belangrijk extra alert te zijn op mogelijke symptomen.

Herkent u symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.