Minder krachtvoer, een besparing?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Minder krachtvoer, een besparing?

23-7-2015: 

We merken allemaal dat de melkprijs dalend is. ‘Hoe kan ik besparen?'  vragen veel melkveehouders zich af. We horen soms dat veehouders ervoor kiezen om minder krachtvoer te gaan verstrekken aan het melkvee. Maar is dit besparing?

Het verstrekken van minder krachtvoer aan het melkvee kan ook een dure in plaats van een besparende oplossing zijn. Minder krachtvoer aan het begin van de lactatie kan bijvoorbeeld energieproblemen geven, die ook weer negatieve gevolgen kunnen hebben voor de rest van de lactatie. En minder krachtvoer betekent vaak ook minder vitaminen en mineralen. Door met krachtvoer te knijpen, met name aan het begin van de lactatie, kunnen weerstandproblemen ontstaan. Dit kan leiden tot meer vruchtbaarheidsproblemen, maar ook tot een verminderde weerstand waardoor bijvoorbeeld mastitis sneller kan toeslaan.
Bedenk goed of besparende maatregelen wel echt besparend zijn. Want hoeveel hebt u bespaard als een koe later geïnsemineerd wordt, meer rietjes nodig heeft en wellicht ook nog mastitis krijgt? Blijf goed naar de koeien, de melkproductiegegevens en de kengetallen kijken en overleg met uw voeradviseur op welke manier u eventueel verantwoord zou kunnen besparen. Met tankmelkonderzoek op mineralen kunt u eenvoudig nagaan wat het directe effect is van de genomen maatregelen. U ziet snel of het melkvee nog voldoende mineralen opneemt uit het rantsoen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.