Goed doseren bij longworminfectie bij melkkoeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Goed doseren bij longworminfectie bij melkkoeien

8-7-2015: 

De eerste longworminfectie bij melkkoeien dit jaar is afgelopen juni vastgesteld. De melkvaarzen en melkkoeien werden als kalveren en pinken elders opgefokt. Toen zij eenmaal geweid werden samen met de andere melkkoeien werden ze voor het eerst geïnfecteerd en kon de parasiet grotere schade aanbrengen dan wanneer ze als kalf of pink geïnfecteerd waren.

Melkproductie

Een worminfectie bij het melkvee kan een flinke weerslag hebben op melkproductie van de koeien, met een aanzienlijke schade van 15 tot 20 procent minder melk. Recent onderzoek heeft aangetoond dat melkkoeien op bedrijven met veel afweerstoffen tegen longwormen in de tankmelk, gedurende de maanden augustus, september en oktober 1,2 tot 1,8 kilogram minder melk per dier per dag produceren met ook een lager vet percentage.

Tankmelkonderzoek

Worminfecties zijn niet altijd duidelijk zichtbaar en onnodig behandelen werkt resistentie tegen wormmiddelen in de hand. En de Nederlandse melkveesector hecht sterk aan weidegang. Monitoring via tankmelkonderzoek kan inzicht geven, en is vooral zinvol op melkveebedrijven met weidgang.

Resistentie

Resistentie treedt vooral op bij kleine herkauwers, maar ook bij koeien is resistentie aangetoond. Dus behandel alleen als het nodig is. Laat daarom voor behandeling onderzoek doen en behandel volgens de bijsluiter op het juiste gewicht.

Symptomen

Kenmerkend voor een longworminfectie zijn een diep zittende droge hoest, waarbij het rund met een kromme rug gaat staan. Daarnaast hebben geïnfecteerde dieren een verminderde eetlust, vermageren ze en produceren ze minder. Via tankmelkonderzoek krijgt u snel inzicht in alle wormbesmettingen bij het melkvee en praktische tips om deze aan te pakken.

Onderzoek laten doen

Via tankmelkonderzoek krijgt u snel inzicht in worminfecties bij het melkvee. Wilt u al in augustus de eerste uitslag ontvangen voor longworm? Meld u dan vóór 27 juli aan voor het abonnement Worminfecties Tankmelk via dit aanmeldformulier. In oktober krijgt u in één keer een overzicht van de wormstatus (longwormen, leverbot en maagdarmwormen) van uw melkvee en praktische tips om mee aan de slag te gaan.

Lees hier meer over het monitoren van worminfecties bij melkvee.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.