Let op mineralenvoorziening jongvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Let op mineralenvoorziening jongvee

23-7-2015: 

Onder gemiddelde Nederlandse omstandigheden krijgen runderen die alleen vers gras eten te weinig selenium, koper, kobalt en vaak ook jodium binnen. Zonder aanvulling in het rantsoen zal de mineralenstatus in het dier gedurende de weideperiode afnemen. Zo kunnen tekorten ontstaan tijdens of aan het eind van de weideperiode. Dit blijkt ook elk jaar weer uit de uitslagen van bloedonderzoek aan het einde van de weideperiode.

Optimaliseren, maar hoe?
Het eind van de weideperiode is dus een goed moment om eens te controleren wat uw dieren daadwerkelijk binnen hebben gekregen aan mineralen. Naast tankmelkonderzoek bij het melkvee, geeft bloedonderzoek bij het oudere jongvee waardevolle informatie. Geadviseerd wordt om bloedonderzoek op koper en selenium (GSH-Px) te laten uitvoeren bij vijf stuks jongvee. Aan de hand van de uitslag kunt u, eventueel samen met uw dierenarts of veevoeradviseur, bepalen of het nodig is om bij te sturen in de mineralenvoorziening van het jongvee.
Ook op bedrijven die in de weideperiode al maatregelen nemen (likstenen, bolussen, enzovoort) is het zinvol om bovenstaande controle uit te voeren als evaluatie. Misschien zijn bepaalde maatregelen niet nodig.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.