Voldoende ligplaatsen voor een betere uiergezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voldoende ligplaatsen voor een betere uiergezondheid

1-6-2015: 

Een paar koeien teveel heeft op de productie misschien weinig invloed, maar voor het behouden van een goede uiergezondheid is het belangrijk overbezetting te voorkomen. Door overbezetting is de ligtijd van koeien minder, is er meer risico op klauwaandoeningen en vreten de koeien minder. Bovendien is er meer stress in de stal door rangordebepaling bij de koeien. Dit alles resulteert in minder weerstand, en dus een slechtere uiergezondheid. Ook is de infectiedruk bij overbezette stallen te hoog en de voeropname kan ook niet optimaal zijn. Dit komt de uiergezondheid niet ten goede.

Het zijn vooral vaarzen die in de problemen komen bij een overbezetting in de stal. Zij vormen de zwakste schakels in de koppel en krijgen bij overbezetting pas op het laatst ruimte aan het voerhek, met als gevolg dat zij de restjes te vreten krijgen. Daarnaast maken zij als laatste aanspraak op een ligbox.

Evenals slecht afgestelde ligboxen leidt overbezetting tot meer ‘damslapers’. Ook dat is niet bevorderlijk voor de uiergezondheid.

Kortom: alles hangt met elkaar samen. Een box en een vreetplaats voor iedere koe kan u indirect dus zeker wat opleveren!

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.