Resultaten monitoringspilot 'Uitval eerste levensweek'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Resultaten monitoringspilot 'Uitval eerste levensweek'

17-6-2015: 

Tijdens het symposium Hogere Pluimveegezondheid op 20 en 21 mei, was er dit jaar een sessie voor dierenartsen. Hierin presenteerde GD-dierenarts Teun Fabri de eerste resultaten van de monitoringspilot 'Uitval eerste levensweek'. Aanleiding voor deze pilot was dat uit de monitoringsdata bleek dat onder Nederlandse omstandigheden soms hoge uitvalspercentages voorkomen in de eerste levensweek van het kuiken. Dit is vaak aanleiding tot het inzetten van antibiotica, terwijl kennis over de oorzaken van die uitval beperkt is.

De pilot is uitgevoerd in samenwerking met peildierenartspraktijken: praktijken die deelnemen aan de VMP (Veterinaire Monitoring Pluimvee) en die minimaal tien pluimveebedrijven begeleiden. In totaal zijn 407 dieren onderzocht uit 22 vleeskuikenkoppels en 8 (vlees)opfokkoppels. Koppels met meer dan 0,5 procent uitval per dag en waarvan minimaal 2 procent van de dieren was aangetast, konden deelnemen aan de pilot. Naast sectieonderzoek (met het blote oog) is ook microscopisch cel- en weefselonderzoek gedaan. Ook zijn de koppels onderzocht op bacteriologische en virale verwekkers. De resultaten van deze pilot worden in de aankomende editie van de GD Pluimvee (nummer 59) gepubliceerd.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.