Onderzoek baarmoederbiopt duidelijk van meerwaarde

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderzoek baarmoederbiopt duidelijk van meerwaarde

19-6-2015: 

De GD-afdeling pathologie heeft sinds begin dit jaar een samenwerkingsverband met Myrthe Wessel van de Specialistische Voortplantingspraktijk. Het doel hiervan is om dierenartsen extra service te bieden door hen naast de pathologische beoordeling van een baarmoederbiopt ook van klinische toelichting en advies te voorzien. GD-patholoog Reinie Dijkman en Myrthe Wessel hebben samen inmiddels meerdere biopten van merries bekeken.

Praktische vertaling

Dijkman omschrijft de microscopische veranderingen in het baarmoederslijmvlies en Wessel geeft vervolgens advies over de (on-)mogelijkheden voor een therapie. Met een graderingsschema van Kenny & Doig stelt Dijkman de kans op het voldragen van een veulen vast. Hierbij gaat het om vrij brede categorieën, waarbij ook de mogelijkheden en wensen van dierenarts en eigenaar moeten worden meegenomen. Daarom vermeldt Wessel bij elke beoordeling welke klinische mogelijkheden voor die specifieke merrie bestaan. Er zijn bijvoorbeeld acute vormen van ontsteking, waarbij de dierenarts de kans op een voldragen veulen nog kan verbeteren. Maar er zijn ook chronische veranderingen waarbij geen therapie mogelijk is. Deze combinatie van objectieve beoordeling van de toestand van de baarmoeder en de praktische vertaling naar de patiënt in kwestie, wordt door de inzendend dierenarts zeer gewaardeerd. Het levert namelijk een duidelijke diagnostische meerwaarde.

Dijkman en Wessel zijn erg enthousiast over de samenwerking: geen biopt is hetzelfde en het sparren hierover is enorm motiverend en leerzaam voor beide partijen. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of door de diagnoses meer levende veulens worden geboren. Maar naar verluidt is met de gerichte therapie, op basis van een beoordeeld biopt, de eerste merrie al aan het eind van het eerste trimester van de dracht.


Myrthe Wessel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.