Thema GD Melkmeesters: Lang leve de koe

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Thema GD Melkmeesters: Lang leve de koe

8-6-2015: 

Koeien die gezond en probleemloos ouder worden zijn voor veel melkveehouders een belangrijk speerpunt. Zo blijkt ook weer uit de jaarlijkse peiling onder deelnemers aan GD Melkmeesters. Als thema voor de masterclasses en studiegroepen 2015/2016 kozen zij met grote meerderheid voor het onderwerp 'Diergezondheid in relatie tot levensduur'.

Het verhogen van de gemiddelde leeftijd van de melkkoe past bij een maatschappelijk verantwoorde en toekomstgerichte bedrijfsvoering. Niet voor niets is de verlenging van de gemiddelde levensduur van koeien door NZO en LTO Nederland als een van de hoofddoelen opgenomen in het programma Duurzame Zuivelketen. Uit het oogpunt van dierenwelzijn hecht de maatschappij sterk aan koeien die gezond en lang leven. Maar ook vanuit economisch perspectief is het voor veel veehouders interessant om een koe probleemloos een aantal lactaties langer mee te laten gaan.

De levensduur van een melkkoe wordt beïnvloed door veel factoren. Managementfactoren als voeding en huisvesting zijn belangrijk, maar er komt ook steeds meer aandacht voor erfelijke aanleg voor levensduur, jongveeopfok en weerstand.  Wat zijn de laatste inzichten op dit gebied? Wat is bijvoorbeeld 'aangeboren afweer'? Hoe zorg je ervoor dat de genetische potentie van een kalf ook daadwerkelijk tot haar recht komt? Hoe ziet een ideale transitieperiode eruit en hoe voorkom ik daarmee opstartziektes? Wat moet ik doen om oudere koeien te krijgen?  Deze en meer vragen zullen centraal staan tijdens de masterclasses en studiegroepen van het Melkmeesterseizoen 2015/2016.

Zoals elk jaar zullen de masterclasses plaatsvinden in oktober, november en december. Professionals van GD delen actuele onderzoeksresultaten en zetten wetenschappelijke kennis om naar praktische tips en bruikbare adviezen. Uiteraard is er altijd volop ruimte voor discussie en het stellen van vragen. Tijdens de studiegroepen wordt in kleine groepjes op een gastbedrijf  concreet handen en voeten gegeven aan de inhoud van de masterclasses.

GD Melkmeesters worden tijdig persoonlijk op de hoogte gebracht van de locaties en data. Nog geen GD Melkmeester?

Meld u dan nu aan

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.